Orchestra of the Age of Enlightenment (OAE) från London tog tågen för att genomföra sin Europaturné till Polen och Ungern i slutet av februari.

Orkestermedlemmarna är inspirerade inte minst av Greta Thunberg och har noterat den svenska hållningen och begreppet flygskam.

OAE är en musikerstyrd orkester, så det är orkestermedlemmarna själva som beslutat att så mycket som möjligt få till ett mer hållbart och koldioxidneutrala turnerande.

Orkesterns turnébeslut betyder att koldioxidutsläppen för denna resa minskas med 15 ton jämfört med att göra turnén med flyg (22 musiker).

Tio gånger så mycket restid

Att turnera med tåg betyder naturligtvis en mycket dyrare resa för OAE. Restiden från London till Budapest ökar från 2,5 timmar (med flyg) till 24 timmar i varje riktning. Tågvalet betyder dessutom att budgeten att krascha rejält.

Trots de ekonomiska och praktiska konsekvenserna har OAE beslutat att mer måste göras för att minska påverkan där det är möjligt. Orkestern kommer alltså även framöver att välja de mest klimatvänliga resealternativen.

Orchestra of the Age of Enlightenment (Upplysningstidens orkester) grundades 1986 av en grupp entusiastiska musiker på tidstrogna instrument. Idag är Southbank Centre, London, deras hemmascen, liksom de är associerad orkester till Glyndebourne Festival.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.