Så kan det vara för en Solistpris-vinnare. Cellisten Amalie Stalheim har inte varit utan engagemang det här året sedan hon vann Solistpriset 2018. Med inbjudan till olika orkestrar, inspelningar för Sveriges Radio och ett flertal turnéer.

Den senaste i södra Sverige, arrangerad av Musik i Syd (Malmö, Tingsryd, Varberg), med titeln Franska sonater och Suite Italienne.

– Pianisten David Huang och jag har fått spela för utsålda hus och fått kanonfina recensioner. Otroligt inspirerande för oss musiker, som också har uruppfört kammarmusikverket The floder and the wind demon av Tebogo Mannakgotla (en beställning från Sveriges Radio P2), rapporterar Amalie Stalheim.

Amalie Stalheim och David Huang

– Det känns verkligen superstort att få spela ett verk som är skrivet specifikt till David och mig. Det som är häftigt är att ingen annan känner musiken, detta blir första gången av många gånger som detta verk kommer spelas.

Spännande att introducera ny musik

– David, Tebogo och jag har fördjupat oss i varje ton, nyans och dynamik. Det är så spännande att få vara den första som får introducera ny musik till en publik, och oftast tror jag publiken också tycker det är väldigt spännande med något nytt. Det handlar om att musikerna måste berätta en historia lika mycket som när man spelar äldre klassisk musik.

Till våren 2020 återkommer hon till Musik i Syd tillsammans med Guro Kleven Hagen, violin, och David Huang, piano, med konserterna Transfigured Light: 21 mars i Särö, 2 mars i Laholm, 25 mars i Ängelholm, 28 mars i Falkenberg, 29 mars i Växjö.

Till Holland med Janine Jansen

Nästa konsert för Amalie Stalheim blir i Nederländerna. Hon deltar i Utrecht International Chamber Music Festival 27–30 december och spelar bl a tillsammans med violinisten Janine Jansen i fyra konserter. Janine Jansen är konstnärlig ledare för festivalen i Utrecht.

Från Sverige medverkar även cellisten/dirigenten Daniel Blendulf och violinisten Johan Dalene under denna festival.


Bilden överst: Mattias Alm, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.