I ett slag blev kammarmusikfestivalen Vinterfest i Dalarna en tillställning så gott som fri från medverkan av svenska kammarmusiker och inslag av svensk musik.

Roberto GONZÁLEZ-MONJAS. Foto: Marco Borggreve

Anledningen synes vara den från 2020 nye konstnärlige ledaren Roberto González-Monjas. från Spanien (f. 1988). Han är sedan hösten 2019 chefsdirigent för Dalasinfoniettan i Falun; en ung violinist som mer och mer gått över till dirigering.

Fröst och Ólafsson

Festivalen Vinterfest initierades 2006 av dåvarande länsmusikchefen i Dalarna Karin Switz. Hon engagerade från start klarinettisten Martin Fröst som konstnärlig ledare. Och det var han under många år, ända fram till 2016 då pianisten Víkingur Ólafssson tog över det konstnärliga ledarskapet.

Från 2006 till och med 2019 har Vinterfest haft ett både spännande och varierat innehåll. Och många svenska musiker och sångare har fått plats vid konserterna i Mora, Orsa och Älvdalen. Ambitionen är att ”skapa en musikfest med nationella och internationella musiker av högsta kvalitet”.

Mest för internationella musiker

Men för den festivalvecka som stundar (14–19 februari 2020) lyser de svenska kammarmusikerna med sin frånvaro. Även de svenska tonsättarna verkar vara helt ointressanta.

Vi ser bara svenska Vindlakvartetten (Caroline Karpinska, violin, Maria Bergström, violin, Elina Nygren, viola, Gerda Holmquist, cello) i en interaktiv familjeföreställning med musik av Philip Glass.

Merparten av de anlitade musikerna verkar höra till konstnärlige ledaren González-Monjas’ bekantskapskrets, influgna från olika håll i Europa:
Laura Aikin, Tobias Feldmann, Barnabás Kelemen, Katalin Kokas, Blythe Teh Engstroem, Maximilan Hornung, Bruno Delepelaire, Matthias Bartolemey, Ben Goldscheider, Kit Armstrong, Julien Quentin, Klemens Bittmann.

Traditionell repertoar

Den repertoar som presenteras är till övervägande del traditionell, med få överraskningar. Gustav Mahler, Alfred Schnittke, Dmitrij Sjostakovitj, Robert Schumann, C W Gluck, W A Mozart, John Dowland, Joseph Haydn, Richard Strauss, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, Charles Ives, Gabriel Fauré, Charles Gounod, Pjotr Tjajkovskij …

I en konsert i Trunna kyrka, Orsa, får även ett par kvinnliga tonsättare plats: Amy Beach och Nadia Boulanger.

Vinterfest 2020 visar sig vara helt fri från nyfikenhet på det nya i musiken, den samtida. Och helt fritt från provinsens musik, den svenska musiken, den nordiska musiken.

Är det så man vill ha det i Dalarna?


Vinterfest är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen. Målet är att skapa en musikfest med nationella och internationella musiker av högsta kvalitet. Man vill ”sätta Ovansiljan på kartan” musikaliskt.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.