I nio år har han grunnat på och försökt analysera vad som ligger bakom den speciella svenska körklangen – David Lundblad, kormästare och husdirigent vid Dalasinfoniettan och bl a dirigent för Falu Kammarkör, Borlänge Kammarkör och Dalasinfoniettans kör.

– Det som kännetecknar svenska vokaler är att de är rena och har samma ljud från start till mål. Det gör att det blir väldigt lätt att sjunga, förklarar David och tar sången ”Uti vår hage” som exempel.

– Svensk körklang är en kombination av ljusa övertoner, grundtonsrika röster, intonation, precision, sång utan vibrato, och en vilja av att vara en del av en större klang och ett större sammanhang, enligt David Lundblad.

Doktorsavhandling

Den 29 november ska han lägga fram sin konstnärliga doktorsavhandling – Svensk Körklang. Historiska, fonetiska och pedagogiska aspekter – för en jury på sju personer vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

David Lundblad vill med sin avhandling beskriva en klang som inte är typisk för en speciell körledare eller en kör, utan som spänner över genre- och generationsgränserna inom den klassiska konstmusiken.

Svensk konsensus

– Svenskar har ett stort behov av att göra saker tillsammans i organiserad form, inte bara när det gäller körsång. Ta studiecirklarna och folkbildningsrörelserna som exempel. Det finns en trygghet i att många gör samma sak samtidigt.

– Därför blir, jämte vokalerna, de sociala faktorerna avgörande för hur olika röster samverkar i en kör; grupptillhörigheten där ingen sticker ut och alla får vara med står i centrum. Både det musikaliska och det sociala spelar in när vi letar efter en ensemble att sjunga i.

Kören som en enda röst

– Det är mycket det som skiljer svenska körer från andra. I svenska körer är sopranstämman som en röst, altstämman är som en röst och hårdrar man det ännu mer till de fantastiska flickkörerna vi har i Sverige, så är hela kören som en röst. Så det som kännetecknar en svensk kör är väl att det inte går att särskilja en röst från en annan. Man gör sitt yttersta för att vara en del i gruppen och inte vara en individ

– Och så är det våra fantastiska körtonsättare som i flera hundra år har försett oss med bra musik på svenska, poängterar David Lundblad.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.