Samuel Runsteen (f. 1988) är redan en väl etablerad musiker med osedvanligt brett verksamhetsfält. Han verkar regelbundet inom såväl klassisk musik (bl a i andraviolinstämman i Göteborgs Symfoniker) och inom svensk pop- och rock­musik.

Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse vill särskilt stödja Samuels intresse för och studier i viola da gamba. Han får ett studiestipendium på 150,000 kr, som delas ut vid Kungl Akademiens högtidssammankomst den 25 november.

Detta stipendium tilldelas en svensk musikstuderande inom det vokala eller instrumentala området som ”visat en begåvning utöver det vanliga, och som befinner sig i ett viktigt stadium i sin utbildning”. Företräde ges åt den som visat påfallande intresse för svensk musik.

Vinnande entusiasm

Kungl. Musikaliska akademins stipendiejury motiverar:

”Samuel Runsteen parar en utvecklad musikalitet och lyhördhet för musicerande på historiska instrument och sitt genuina intresse för tidig musik med en vinnande entusiasm vilken han sprider för såväl instrumentet viola da gamba som äldre epokers musik. Stipendiet ska möjliggöra förkovran och vidareutveckling utifrån de närmast remarkabla framstegen det senaste året.”


Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik grundades 1950 genom en donation av musikförläggare Einar Rosenborg och hans maka Inge Bahnson-Rosenborg. Förutom att genom Gehrmans Musikförlag främja utgivningen av värdefull svensk musik utdelar stiftelsen en rad stipendier och bidrag till olika ändamål.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.