Unga symfoniker på turné

Vägus, Västra Götalands ungdomssymfoniker, är ingen vanlig symfoniorkester – musikerna spelar både på sina instrument och gör teater. Med hjälp av regissör Charlotta Sairio levandegör medlemmarna historien genom korta teaterscener, varvade med musik. 

Ungdomarna i Vägus är mellan 14 och 20 år och kommer från hela Västra Götalandsregionen och leds av dirigenten Simon Phipps.

Höstens turné med Vägus kretsar kring den ryske kompositören Dmitrij Sjostakovitj (1906–1975), med konserttiteln Musik i terrortiden.

Orkestermedlemmarna ger en inblick i hans konstnärskap, under Stalins terror, genom korta teaterscener varvade med fantastisk musik. Efter paus spelar orkestern Sjostakovitjs tionde symfoni – ett skoningslöst portätt av den fruktade diktatorn.

Om musiken i en diktatur

– Frågan är hur en konstnär ska förhålla sig till makten, i en diktatur. Om man skriver fel musik kan man bli skjuten, men om man skriver enligt politiska direktiv kan man inte kalla sig konstnär längre. Sjostakovitj fick kämpa med detta dilemma hela sitt liv, en kamp som gav oss musik som är drabbande och dramatisk, melodiös och mänsklig, utan att tappa sin egen identitet, säger Simon Phipps.

– Ungdomar är ofta idealister, det är ju till exempel de unga som just nu starkast driver klimatfrågan. Jag upplever att musikerna i Vägus har inspirerats av Sjostakovitjs historia, och hans sätt att kämpa emot orättvisa och förtryck, och att det är någonting angeläget för dem att berätta om.

Vägus höstturné 2019

På dagtid ger orkestern skolkonserter.

Söndag 6 oktober – Kungsbacka teater kl 18.00
Tisdag 8 oktober – Åmål, Karlbergsgymnasiet kl 18.00
Onsdag 9 oktober – Annedalskyrkan, Göteborg kl 18.00LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.