Gränsen mellan konsertserie och festival må vara hårfin, men på Österlen har man nu lyckats dra den.

Efter tre somrar som konsertserie omvandlas Musik i Äppelriket till en festival under tiden 5–13 juli 2019. Det blir ett festivaltema – naturen och landskapet – och en koncentration av konserterna.

Årets naturtema för Musik i Äppelriket är kustlandskapets stränder. Länsstyrelsen i Skåne, Skånska Landskap, Skogsstyrelsen och Kiviks Musteri är nya samarbetsparter som genom att medverka i festivalen hoppas nå ut med sina verksamheter till en bredare publik.

Arrangörer är som tidigare år Musik i Syd – med Jesper Hamilton som producent – Sällskapet Pro Musica i Simrishamn och Kiviks församling.

Kammarmusik på högsta nivå

Först ut under festivalveckan är gitarristen Göran Söllscher, violinsten Nils-Erik Sparf och Drottningholms Barockensemble.

Andra konserten är med Svanholm Singers från Lund, en av Sveriges mest framstående manskörer. Dirigent är Sofia Söderberg.

Nästföljande konsert är med den mångfaldigt prisvinnande stråkkvartetten Marmen Quartet från London som spelar musik av Haydn, Ligeti och Beethoven.

Fjärde konserten är med Royal Wind Quintet Stockholm, som bjuder på franskt och nordiskt med fem av Sveriges främsta solister (soloblåsare från Kungl Hovkapellet och Sveriges Radios Symfoniorkester).

I en konsert kommer sångaren Olle Persson att möta pianisten Mats Jansson i ett lieder-program, särskilt skapat för Musik i Äppelriket.

Festivalens konsertdel avslutas sångerskan och folkmusikern Lena Willemark, saxofonisten Jonas Knutsson och pianisten/organisten Mats Öberg.

I sanddynerna

Det blir även vandringar i sanddynerna. En naturvårdsförvaltare från Länsstyrelsen Skåne berättar om projektet SandLife, och författaren/journalisten Göran Rosenberg gör en filosofisk betraktelse. I en annan programpunkt får man uppleva konstinstallationer i naturen vid Tjörnedala genom en vandring med Stiftelsen Skånska Landskap.

Musik och natur kopplas även ihop väldigt konkret vid en Sägenvandringen på Stenshuvud. Då håller berättare Lena Alebo en ljudsatt sägenvandring tillsammans med slagverkaren och ljudkonstnären Magdalena Meitzner.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.