Franz Berwald, 1796-1868

Franz Adolf Berwald, föddes den 23 juli 1796 i Stockholm och dog i samma stad den 3 april 1868. Och nu i december 2018 skrivs svensk musikhistoria – Berwalds okända romanser har sammanställts till en ny sångcykel, Traumreise, 150 år efter tonsättarens död.

Det är sopranen Lisa Larsson (bilden överst) som har bedrivit rejäl efterforskning tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademien och Sveriges Radios musikbibliotek och funnit Berwalds sånger. Allt är skickligt orkestrerat av tonsättaren Rolf Martinsson.

Världspremiär i Zürich

Traumreise hade världspremiär i Schweiz i samband med Tonhalle-Orchester Zürichs 150-årsjubileum – mer om det här ›
Det gjordes även i en kortare version med Kungl Filharmonikerna i samband med Riksdagens högtidliga öppnande i oktober i år.

Söndagen den 16 december, blir det Sverigepremiär med Helsingborgs Symfoniorkester, med Johannes Gustavsson som dirigent.

Precis som vid uruppförandet i Zürich är Lisa Larsson sopransolist.

Vid konserten framförs även Eldfågeln av Igor Stravinskij, Ouvertyr ur Den tjuvaktiga skatan av Gioacchino Rossini och Theft av svenska tonsättaren Emmy Lindström (som denna säsong är hustonsättare hos HSO).

 

Foto, bilden överst: Max Keller

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.