En av Sveriges största tonsättare genom tiderna gick bort för 150 år sedan – Franz Berwald, 1796–1868.

Det vill den svenska sopranen Lisa Larsson, bosatt i Zürich, uppmärksamma; och det med ett uruppförande.

För ett par år sedan en fick hon en förfrågan från Tonhalle-Orchester om att göra ett eget projekt till orkesterns 150-årsjubileum. Då Lisa Larsson känner sig lite som en ambassadör för svensk musik, ville hon ta tillfället i akt och presentera musik av svenska tonsättare, och fann då kopplingen till Franz Berwald som gick bort samma år som Tonhalle-Orchester grundades, 1868.

Den 29 november blir det uruppförande av Traumreise, nio sånger av Franz Berwald, sammanställda av sopranen Lisa Larsson och orkestrerade av tonsättaren Rolf Martinsson, med Tonhalle-Orchester under ledning av Lahav Shani. I samma konsert framför Lisa Larsson även Das himmlische Leben i Symfoni nr 4 av Gustav Mahler.  

Rolf Martinsson. Foto: Louise Martinsson

Två svenska kompositörer i samma verk

Berwalds sånger är så gott som okända och Larsson – Martinsson ger dem nu nytt liv. Det är Berwalds kompositioner av svensk, fransk och tysk poesi som i Traumreise gör en resa från Sverige via Frankrike till de tyskspråkiga delarna av Europa.

Den svenska premiären blir den 16 december med Helsingborgs Symfoniorkester under ledning av Johannes Gustavsson – och med Lisa Larsson som sopransolist även här.

Svensk smygpremiär

En kortare version av Traumreise gjorde Lisa Larsson med Kungliga Filharmonikerna vid en konsert i samband med riksdagens högtidliga öppnande, den 25 september 2018 i Stockholm.

 

Foto, Lisa Larsson, överst: Merlijn Doomernik


 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.