Det var stor musikfest vid Kungl Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 26 november. Flotta musikframföranden varvades med spirituella tal och en lång räcka av prisutdelningar, medaljer och diplom.

Platsen var Musikaliska i Stockholm (dvs G:a Musikaliska akademien vid Nybrokajen).

Akademiens finaste utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande – på bilden utmärkt med pilar – tilldelades Ramon Anthin (verksamhetsledare för Gotlands tonsättarskola m m), Camilla Lundberg (musikjournalist), Per Lindvall (slagverkare) och Robert Sund (körledare, arrangör m m).

På bilden överst

syns samtliga pristagare, medaljörer och stipendiater 2018:

Bakre raden från vänster:
Mats Larsson Gothe (Christ Johnson stora tonsättarpris), Joel Annmo (Håkan Mogrens stipendium), Helena Söderman Bohlin (Göran Lagervalls pedagogstipendium), Peter Spissky (Hilding Rosenberg-stipendiet), Robert Sund (Medaljen för Tonkonstens Främjande).

Mellanraden från vänster:
Ramon Anthin (Medaljen för Tonkonstens Främjande), Camilla Lundberg (Medaljen för Tonkonstens Främjande), Per Lindvall (Medaljen för Tonkonstens Främjande), Ann Hallenberg (Kungl. Musikaliska akademiens interpretpris), Ruth Tatlow (Ingmar Bengtssonpriset), Daniel Fredriksson (Hilding Rosenberg-stipendiet).

SIttande från vänster:
Sylvia Loft (Göran Lagervalls pedagogstipendium), Stella Tjajkovski (Mai von Rosens pianopedagogpris) och Jan Allan (Kungl. Musikaliska akademiens jazzpris).

På bilden saknas Björn Hällis (Göran Lagervalls musikstipendium inom högre musikutbildning).

Musiken som framfördes

Leonard Bernsteins Candide Overture av Blåsarsymfonikerna med B Tommy Andersson som dirigent. De ackompanjerade även Cornelia Beskow i Jean Sibelius Var det en dröm? och Elisabeths hälsningssång ur Tannhäuser av Richard Wagner.

Svante Henryson framförde Sarabande ur Cellosvit nr 5 i c-moll av Johann Sebastian Bach. Skådespelaren Ester Claesson och sångerskorna Kristine Nowlain och Linnéa Törnqvist gjorde ett stycke ur Spegelminiatyrer av Kim Hedås och Christina Ouzounidis.

Fagottisten Henrik Blixt spelade Ricerco 1 av Mats Larsson Gothe och Georg Riedel, kontrabas, och Pelle Asplund, trumpet, framförde ett par stycken ur Riedels SoldI Musik (från slutet av 1950-talet), följt av en nyskriven pristagarfanfar tillsammans med trumpetarna Jonas Lindeborg och Martin Lood.

Som avslutning spelade Svante Henryson, cello, och Mattias Yilbar Norgren, beatbox, Henrysons stycke Slave to the fall line.

 

Foto, bilden överst: Urban Wedin

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.