Fina FST-priser

Tre, mycket flitiga, musikprofiler får uppmärksamhet, ära och prispengar vid Föreningen svenska tonsättares (FST) 100-årsjubileum på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm den 29 november 2018.

Konstmusikpriserna är två från FST: Interpretpriset och Musikens Möjliggörare. Rosenbergpriset ska gå till en tonsättare ”med betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig”.

Anna Petrini, blockflöjtist,

får FSTs Interpretpris på 50,000 kr, med motiveringen

Anna Petrini har genom sitt utforskande av framför allt paetzold-flöjtens möjligheter inspirerat och initierat en mängd samarbeten med både svenska och internationella tonsättare, och därmed lett konstmusiken i nya riktningar.

Kent Olofsson, tonsättare

får Rosenbergpriset, instiftat 1982 av FST. Prissumman är 75,000 kr. Rosenbergpriset, instiftat 1982 av FST, delas ut till en tonsättare med betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig. Prissumman är 75 000 kr. Motiveringen lyder:

För en rik konstmusikalisk verksamhet inom de flesta genrer. En lång karriär full av ständigt nytänkande inom allt från elektroakustisk musik till forskning och skapande av musikdramatik.

Karin Starre, verksamhetsledare

får utmärkelsen Musikens Möjliggörare.
Priset Musikens Möjliggörare, instiftat 2010, utdelar FST till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor.

Motivering:

Med hängivenhet och kunskap har Karin Starre som verksamhetsledare på den auditiva teatern Audiorama och producent för Samtida Musiks projekt Min Granne Tonsättaren, medverkat till ett stort antal framföranden och uruppföranden inom elektroakustisk och nutida konstmusik och därigenom nått nya publikgrupper, inte minst barn och unga.

 

Bilden: Karin Starre (uppe till vänster). Foto: Mattias Ek/Stockholm stad. Kent Olofsson (nere till vänster). Foto: Jörgen Dahlqvist. Anna Petrini (höger). Foto: Arne Hyckenberg.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.