Den världsberömde lettiske violinisten Gidon Kremer och hans kammarorkester Kremerata Baltica och en kör från Adolf Fredriks Musikklasser Farsta medverkar i finalkonserten av den svenska festivalen European Festival: Ukrainian Spring. Det händer i Stockholms konserthus tisdagen den 7 maj 2024. Konserttiteln är Sånger om öde och hopp.

Konstiantyn Starovytskyi, fagottist och dirigent.

Konserten är tillägnad Konstiantyn Starovytskyi, dirigent för Kyivs Operaorkester. Född 1982, dödad 5 april 2023 i ett ryskt granatanfall i Kramatorskområdet.

Kremerata Baltica presenterar ett program från ensemblens senast cd. Det blir musik bl a av Arvo Pärt (EST), Valentyn Silvestrov (UKR), Raminta Šerkšnytė (LTU) och Astor Piazzolla (ARG) som blandas med nutida lettiska, litauiska och estniska tonsättare som komponerat direkt för Gidon Kremer och Kremerata Baltica.

Uruppförande med kör, violin, piano och stråkar

Det blir även ett uruppförande av det specialbeställda stycket My evening star arise upon the hill, We shall talk quietly in captivity together för violin, piano, vokalensemble och stråkar. Text av Ukrainas nationalskald Taras Shevchenko (1814–1861) med musik av Bohdana Frolyak, som räknas till en av Ukrainas viktigaste, nutida kvinnliga tonsättare.


Bohdana Frolyak (f. 1968) är professor vid Mykola Lysenko Lviv National Music Academy, där hon tidigare studerade för tonsättarna Volodymyr Flys och Myroslav Skoryk och senare erhöll sin doktorstitel under ledning av Myroslav Skoryk. Hon skriver musik för orkester, kammarensemble. Hennes musik har på senare tid fått stor uppmärksamhet i hemlandet, liksom vid en rad internationella festivaler. 2017 tilldelades hon det nationella Taras Sjevtjenko-priset.


Gidon Kremer (f. 1947) har ett världsrykte som en av sin generations mest originella och övertygande artister. Han har fått en rad prestigefyllda priser, som Léonie Sonnings musikpris, Rolf Schock-priset och 2016 fick han ett Praemium Imperiale prize (som f ö även Arvo Pärt tilldelades 2014).
Kremer grundade 1997 kammarorkestern Kremerata Baltica med unga framstående musiker från de baltiska länderna. Ensemblen turnerar flitigt och har spelat in dussintals album för bland annat Deutsche Grammophon och ECM.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.