Det var andra tongångar när den första Nobelprisutdelningen ägde rum i Stockholm tisdagen den 10 december 1901.

Platsen var Musikaliska Akademien vid Nybrokajen, som för högtiden var rikligt dekorerad. Utdelare av prisen var kronprins Gustaf (sedermera kung Gustaf V) som var ersättare för kung Oscar. Pristagare var Wilhelm Conrad von Röntgen (fysik), Tyskland, Jakobus Hendricus van t’Hoff (kemi), Nederländerna, Emil Adolf von Behring (medicin), Tyskland, samt litteraturpristagaren Sully Prudhomme, Frankrike (p g a sjukdom ersatt av den franske ambassadören).

Prisutdelningen skedde på golvet nedanför scenen, som synes av bilden.

Ludvig Norman, 1831–1885

Orkester och manskvartett

Vid denna första nobelprisceremoni framförde Hovkapellet en pampig overtyr av Ludvig Norman; kan ha varit Festouverture öfver fosterländska motiv, op. 60, som Norman komponerade till Kungl Operans 100-årsfest 1882.

Före prisutdelningarna sjöng även en manskvartett en studentsång (första och enda gången?), Open thy gates, thou radiant temple garden of memory.

August Söderman, 1832–1876

Efter prisutdelningarna framfördes en ”marsch” av August Söderman; kan ha varit Konsert-Ouverture F-dur från ca 1860.

Svenskt – och ganska samtida

Hur som helst: repertoarvalen kan vara en påminnelse för både Nobelstiftelsen och Stockholms konserthus att det finns en tradition att falla tillbaka på när musik ska väljas för nutida Nobelprisutdelningar.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.