– Jag har i 30 år sett musikterapi göra stor skillnad. Musikterapi kan på ett mycket konkret sätt tydligt ses göra skillnad i den vårdmiljö där den erbjuds, säger Ingrid Hammarlund, pristagare av ett nytt pris.

Hon har fått organisationen MuskBojens pris för att under lång tid bland annat arbetat med krigstraumatiserade barn i Bosnien, inom äldre- och demensvården samt med barn och ungdomar. Priset är på 25,000 kr och en statyett – till höger på bild – skapad av konstnären Jacob Södergren.

Ingrid Hammarlund är lektor i musikterapi och ämnesansvarig på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

 

Låtskrivaren Max Martin bland grundarna

MusikBojen grundades hösten 2017 och ska verka för att barn och ungdomar får tillgång till musikterapi och ska även ordna musikaktiviteter av diverse slag för att komplettera terapin. Stiftelsen har bland annat fått stöd från Postkodlotteriet och Stockholms Läns Landstings ”Kultur och Hälsa i Vård och Omsorg”.

Grundare till stiftelsen MusikBojen är Claire och Per Rosvall, Martin Sandberg (Max Martin), professorn och barnläkaren Britt Gustafsson, neuropsykologen Ingrid Hagberg-van’t Hoft, advokaten Peder Hammarskiöld, Christina Piehl samt Lena Evrell.

Prisjuryn har bestått av Christina Piehl (ordförande), Staffan Scheja, prorektor vid Kungliga Musikhögskolan Stockholm, Lena Uggla, utbildad vid KMH, musikterapeut på Astrid Lindgrens Barnsjukhus Huddinge, GIM-terapeut och doktorand vid Karolinska Institutet (ansvarig för MusikBojens expertgrupp), Sören Oscarsson, utbildad vid KMH, musikterapeut fil.mag. samt handledare (medlem i MusikBojens expertgrupp).

 

Flera musikterapiprojekt på gång

Först ut i raden av planerade projekt kring att öka tillgängligheten på musikterapi blir att komma igång med verksamheten på allvar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man nu kan anlita den första musikterapeuten. Nya projekt som har initierats för 2018 inkluderar även musikterapi för barn och ungdomar på BUP Norrtälje samt musikterapi för patienter på Sachsska Barnsjukhuset.

 

Läs mer om MusikBojen här ›

 

Bilden överst: Ingrid Hammarlund tillsammans med prisutdelaren Max Martin.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.