Kvinnoorkester för tankarna (för vissa av oss) till Auschwitz-Birkenau och Theresienstadt och de ensembler som för en kort tid bildades i koncentrationslägren under andra världskriget. I dessa fasansfulla läger där det bland fångar fanns både ensembler för orkesterspel, kammarmusik och körsång.

Och de som är bevandrade i musikhistorien vet att det finns gott om exempel på kvinnoorkestrar från slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.

Den engelska tonsättaren Mary Wurm (som hade studerat för Clara Schumann) grundade och ledde en kvinnoorkester i Berlin 1898. Och det har funnits Vienna Damen Orchester, the Berlin Lady Orchestra, Marie Rollers “Elite Kapelle,” The Ladies’ Philharmony, and The Women’s String Orchestra of New York. Bland annat.

 

Ska bli en etablerad del av musiklivet

Men i en annan tid och i ett annat land, det vill säga nu och här i Sverige, startas en ensemble för kvinnliga musiker – Kvinnoorkestern i Malmö. Det är violinisten Lotta Alvin som är initiativtagare och runt sig samlat ett tiotal unga stråkmusiker, inklusive violinisten och dirigenten Mikaela Brorsson. I ensemblen ingår också medlemmar från Vindla String Quartet och violinisterna i Minervakvartetten och Trio Wolski.

– Kvinnoorkestern ska bli en etablerad del av Sveriges kulturliv och den ska finnas kvar tills folk kan rabbla lika många kvinnliga som manliga tonsättare, säger Lotta till Skånska Dagbladet.

 

Musik av kvinnor – plattform för kvinnliga musiker

För Kvinnoorkestern i Malmö handlar det alltså om fokusera på musik av kvinnliga tonsättare och dem den plats de förtjänar. Och kvinnliga tonsättare finns det gott om, som bekant. (Den som vill orientera sig bland ca 1,000 kvinnliga kompositörer kan besöka webbplatsen Kvinnliga tonsättare ›).

Musik komponerad av kvinnor ska spelas av ensemblen. Men de vill också att Kvinnoorkestern ska bli en plattform och ett nätverk för kvinnliga, professionella musiker där man kan tipsa och stötta varandra i den hårt konkurrensutsatta konstmusiktillvaron.

 

Just nu håller Kvinnoorkestern på att spela in en promotiontrailer om sig och med några typiska verk som snart kommer upp på repertoaren – verk av bland andra Grażyna Bacewicz (1909–1969) och Amy Beach (1867–1944).

 

Musikerna

Övre raden från vänster:
Eva Lundgren, Siri Skansberger, Caroline Karpinska, Maria Bergström, Julia-Caroline Witte och Gerda Holmquist.
Undre raden från vänster:
Hanna Blomberg, Anna Svensson, Elina Nygren, Clara Ljungkvist, Mikaela Brorsson och Lotta Alvin.
Foto: Mario Ochoa/Edvin Lorinius

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.