Den välsignelsebringande idén från Musikverket och skivbolaget Caprice att samla tidigare inspelningar i nya, digitala album fortsätter med nya ”skivsläpp”. Den elfte utgåvan i serien Swedish Classical Music koncentrerar sig på flöjten i svensk musik – The Swedish Flute.

Här finns musik för allt från sälgpipa, över blockflöjt, till den moderna orkesterns tvärflöjt. I verk av Karl-Birger Blomdahl, Johan Helmich Roman, Albert Schnelzer, Sven-David Sandström, Åke Hermanson, Dag Wirén, Lars Gullin, Gunnar Valkare, Sven-Erik Bäck, Ingvar Karkoff, Ingvar Lidholm, Ture Rangström, Carin Bartosch Edström – plus ett antal spår med svensk folkmusik!

 

2 ½ timmes musik

Totalt är det ett album med 40 spår och drygt 2 timmar och 30 minuters musik. Fritt att lyssna på via Spotify (spellista längre ned).

Medverkande flöjtister är Tobias Carron, Ale Möller, Gunilla von Bahr, Göran Månsson, Svenska Blockflöjtskvartetten, Maria Bania, Peter Fridholm, Manuela Wiesler, Ulf Bergström, Alf Andersen, Bengt Christiansson, Magnus Bäckström.

 

Den svenska flöjten

Sälgflöjt, spilåpipa, härjedalspipa, blockflöjt, traversflöjt …Flöjten har följt med människan i någon form nästan lika länge som vi har ägnat oss åt musik överhuvudtaget. I Sverige har olika typer av flöjter nästan dominerat folkmusiken fram till dess att fiolen kom till våra breddgrader.

Den moderna tvärflöjten har tillägnats ett stort antal verk av svenska tonsättare, högt värderat för dess luftiga, uttrycksfulla och ändå varma ton. Redan Johann Helmich Roman skrev ett stort antal sonater för dess förfader, den klafflösa traversflöjten.

Under 1900-talet skrevs många verk med tvärflöjten i centrum, och även blockflöjten började ägnas större uppmärksamhet av de mer nyfikna tonsättarna.


spotify:album:37oHKUr8mzvRLSYx4oBSkA


Caprice-serien Swedish Classical Music innehåller nu:

The Swedish Cello
The Swedish Violin
The Swedish Piano
The Swedish String Quartet
The Swedish Horn
The Swedish Guitar
The Swedish Piano Vol. 2
The Swedish Violin Vol. 2
The Swedish Choir
The Swedish Orchestra
The Swedish Flute

Mer info hittar du hos Caprice

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.