HemOperaSolen och Nordstjärnan i Vadstena slott

Solen och Nordstjärnan i Vadstena slott

Den 20 juli är det premiär för Vadstena-Akademiens stora föreställning för året, som fått titeln Solen och Nordstjärnan.

I uppsättningen medverkar 9 sångare, 8 dansare samt en orkester på 20 personer under ledning av Dan Laurin. Föreställningen regisseras och koreograferas av Karin Modigh, scenograf och kostymör är Anna Kjellsdotter.

Musiken är komponerad av Anders von Düben (1673–1738], Jean Desfontaines (1658–1752) och Jean Baptiste Lully (1632–1687).

 

Från pastoral till groteskerier

Ur Nationernas balett

Föreställningen inleds med en prolog till Solkonungen Ludvig XIV:s ära med musik av Desfontaines, följd av den commedia dell’arte-inspirerade Nationernas balett (Le Ballet des Nations) ur Molières komedi Borgaren som adelsman med musik av Lully. Föreställningen avslutas med Narvabaletten till Karl XII:s ära (som vann slaget vid Narva år 1700).

Publiken ska få möta allt från ”storstilad hovteater till commedia, från pastoral till groteskerier och mytologi”.

Den röda tråden är slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. (han hade fått uppdraget av Karl XII att engagera den franska Les Rosidors som bestod av skådespelare, sångare, dansare och musiker) den franska teatertruppen och de två kungarna – Ludvig XIV, Solen, och Karl XII, Nordstjärnan.

 

Sångare:
Ingrid Berg, Frida Bergquist, Philip Björkqvist, Nana Bugge Rasmussen, Kajsa Lindberg, Richard Lindström, Jakob Nilsson, Annastina Malm, Martin Vanberg

Dansare:
Julia Bengtsson, Niklas Fransson, Matilda Larsson, Valerie Lauer, Edgar Lewandowski, Adrian Navarro, Aleksandra Pawluczuk, Mathias Terwander Stintzing

Orkester:
Francesco D´Orazio (konsertmästare), Julija Morgan, Torun Fredberg, Christopher Sandberg, Arsema Asghodom, Sofia Hanson, Mikkel Schreiber, Maria Isabella Vescovi, Jessica Fällgren, Alessandro de Carolis, Mónica García Salamero, Lisa Buckland Kortleitner, Joanne Houghton, Mariana Paras Pena, Edward Szost, Niels Pfeffer, Anna Paradiso

 

Mer på Vadstena-Akademiens webbplats

 

Foto: Markus Gårder

 

 

%d bloggare gillar detta: