Maria Bengtsson. Foto: Monika Rittershaus

Så blir det ofta – utbildar man sig utomlands kan även hela karriären komma att ske utomlands. Som för svenska, lyriska sopranen Maria Bengtsson som växte upp i skånska Höllviken.

I unga år blev det pianostudier och sjungande i en hel del körer. Därefter Musikhögskolan i Malmö och sedan Hochschule für Musik i Freiburg för professor Beata Heuer-Christen, varifrån hon utexaminerades 2000.

 

Efterfrågad över hela Europa

Sedan har det blivit Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien, Storbritannien för hela slanten. Senast Maria Bengtsson hördes i Sverige var på en nyårsgala i Malmö Live 2015. I höst blir det Hamburg och Milano, och våren 2019 Hamburg, Wien, Berlin, Wiesbaden.

Första engagemanget fick Maria Bengtsson på Wiener Volksoper (2000–2002) och därefter ingick hon till 2007 i ensemblen på Komische Oper i Berlin. Numer är hon en efterfrågad gästsolist på de ledande operahusen i hela Europa; Bayerische Staatsoper,München, Semper Oper i Dresden, Berliner Staatsoper, Opéra Bastille i Paris, Frankfurter Oper, Royal Opera House Covent Garden i London, Festspielhaus i Baden-Baden, Salzburger Festspiele samt i konsertsalar som Musikverein i Wien och Gewandhaus i Leipzig.

Hon har arbetat med dirigenter som Sir John Eliot Gardiner, Kirill Petrenko, Thomas Hengelbrock, Simone Young, Antonio Pappano, Riccardo Chailly, Philippe Jordan, Marc Minkowski och många. många fler.

 

Nytt på skiva

Nu är Maria Bengtsson även aktuell på skiva – Richard Strauss Lieder (MDG). Tillsammans med pianisten Sarah Tysman ger hon på 23 spår prov på liedertolkningar utan några operamässiga excesser.

 

Till Maria Bengtssons webbplats

 

Bilden överst: Maria Bengtsson i W A Mozarts Cosi fan tutte på La Scala, Milano, 2014.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.