Rameaus Pygmalion med japansk stjärnkoreograf

Drottningholms Slottsteater repeteras just nu en operabalett av Jean-Philippe Rameau (1683–1764) – Pygmalion; opera i en akt. Den hade urpremiär år 1748 och handlar om skulptören Pygmalion som i jakten på perfektion förälskar sig i sitt eget verk, en staty som får liv av kärleksguden Amor.

Det är en alltså klassisk historia som återfinns i olika versioner från den romerska skalden Ovidius Metamorfoser till musikalen My Fair Lady.

 

Saburo Teshigawara, koreograf och dansare.
Vittorio Ghielmi, dirigent och viola da gamba.

Japansk allkonstnär i farten

Den japanske mästerkoreografen Saburo Teshigawara svarar för regi och koreografi, scenografi ljus och kostym (!).

Den italienske dirigenten Vittorio Ghielmi skapar tillsammans med Teshigawara dessutom ett helt nytt dansverk som prolog till Rameaus operabalett. Till denna prolog använder de musik av J. F. Rebel, M. Marais, A. Forqueray, J. B. Lully.

Dansare är Rihoko Sato, Saburo Teshigawara själv och Quentin Roger från KARAS danskompani, som är Teshigawaras eget kompani.

– Jag fångar dansen som redan finns i barockmusiken. Jag lyssnar efter dansens kärna i musiken och vill återuppväcka den, säger Saburo Teshigawara.

 

De ledande sångrollerna i Pygmalion görs av de svenska sångarna Kerstin Avemo, sopran, och Anders J Dahlin, tenor. Dessutom medverkar Hanna Husáhr och norska Silvia Moi samt Drottningholmsteaterns kör och Drottningholmsteaterns orkester.

Premiär blir det den 28 juli. Spelas därefter den 31 juli samt 2, 4, 5, 7, 9, 11 augusti.

 

Foto, överst: Saburo Teshigawara, som fotograferat sin konstnärliga medarbetare Rihoko Sato.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.