Treskillingdagen i Kopparberg

Gives tillfälle att fira – grip det! Som Ljusnarsbergs Kammarmusikförening gör den 13 juli. Då firas traditionsenligt Treskillingdagen i Kopparberg till minne av ett av världens dyraste frimärken: Gul treskilling banco.

Detta frimärke är ett feltryck; det skulle egentligen vara grönt. Gula frimärken skulle ha värdet 8 skilling banco.  En försändelse med det feltryckta, gula frimärket är poststämplat i Kopparberg den 13 juli 1857.

 

Per och Marianne Furå, riksspelmän

Man skulle kunna tro att musiken vid detta tillfälle cirkulerade kring temat frimärken, typ Ingvar Lidholms Stamp music för piano. Men så är det inte.

Istället högtidlighålls dagen med framträdande av två riksspelmän från Sörmland, Marianne Skagerlind-Furå och Per Furå, som presenterar ett tidstypiskt 1800-talsprogram, bland annat på några tidstrogna instrument.

Den som är på plats i Kopparberg får också tillfälle att av hembygdsföreningen köpa nya, felstämplade tre skilling banco.

Originalet finns för närvarande hos den svenske finansmannen Gustaf Douglas.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.