Orkestern som spelar utantill

Att solister gör det, är inte ovanligt. Inte heller att mindre kammarensembler klarar det. Men att en hel orkester spelar kompletta verk, till och med symfonier, utantill hör definitivt till det unika.

Orkestern finns i London och heter Aurora Orchestra. De har sedan starten 2004 gjort sig kända för att framföra verken ”by memory”. Hemmascenen är King’s Place i London.

I slutet av juni gästade orkestern La Seine Musicale i Paris och gjorde by-memory-konsert med W A Mozarts Symfoni no 40 och tillsammans med pianisten Cédric Tiberghien även Mozarts Pianokonsert no 13.

I juli framförde Aurora Orchestra samma program, plus Igor Stravinskijs Dumbarton Oaks och Pierre Bolulez’ Mémoriale med Jane Mitchell på flöjt.

 

Musikstudenterna ville starta eget

Unga, skickliga musiker får i Aurora Orchestra möjlighet till ett friare samspel och en uppenbart mer direkt kontakt med sin dirigent. Publiken och kritikerna häpnar över fräschören i spelet.

Allt startade en sen kväll vid ett köksbord. En grupp musikstudenter ville göra något nytt och bestämde sig för att starta en egen kammarorkester – och spela på sitt eget sätt.

Dirigenten Nicholas Collon

I april ett år senare gör Aurora Orchestra sin debut i St Luke’s, London, med musik av Arnold Schönberg, Paul Hindemith, Richard Wagner och Claude Debussy. Därefter har det rullat på.

Grundare och chefdirigent är Nicholas Collon (f. 1983) och är förutom dirigent även violast, pianist och organist (!). Han är även gästdrigent för Gürzenich Orchestra Cologne och gjorde så sent som i maj ett gästspel med Danmarks Radios Symfoniorkester i Köpenhamn; han har tidigare (2016) gjort en inspelning med symfoniorkestern, Haydn & Ligeti: Concertos & Capriccios.

 

Proms-konsert

Den 6 augusti framträder orkestern i BBC Proms, Royal Albert Hall, och framför Dmitrij Sjostakovitjs nionde symfoni – utan noter, utantill, by memory.

Så här ser det ut och låter när Aurora Orchestra framför W A Mozarts Symfoni no 40:

 

 

 

 

 

 

 

Till orkesterns webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.