På bilden ser du tre unga musiker. Dessa är de som vaskats fram bland hundratals sökande.

Dessa tre är de av 11 uttagningstävlande som valts att tävla om Solistpriset 2018. Den avgörande finalen går i Göteborgs konserthus den 11 januari 2018 (med Göteborgs Symfoniker och Andreas Hanson, dirigent), där priset inte bara är pengar, utan minst lika fina engagemang framöver.

Titta på bilden, igen. Tre kvinnor. Med en gemensam intressant bakgrund som består i att de inte bara har svenska erfarenheter.

Amalie Stalheim, cello, är från Norge. Iryna Serotyuk, accordeon, kommer från Ukraina. Melissa Jacobson-Velandia, piano, är svensk-colombianska.

 

Nu ska de tävla mot varandra i något så svårt som – musik. Men det har ju gått förr; Solistpriset har delats ut vartannat år sedan 1993.

 

Amalie Stalheim
har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon spelar kammarmusik i en mängd olika sammanhang och är bland annat aktuell i en produktion med kammarmusikkonceptet Första Parkett. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

Iryna Serotyuk
är en utpräglad solist och kammarmusiker och har nått stor framgång i olika duo-konstellationer. Bland annat vann hon kammarmusiktävlingen Ung och lovande tillsammans med en klarinettist. Iryna är uppvuxen i Ukraina och har fått sin utbildning i Odessa, Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan.

Melissa Jacobson-Velandia
är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor sedan flera år i Düsseldorf i Tyskland. Hon är utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan och Musikhögskolan i Düsseldorf. Melissa är kammarmusiker och solist och har framträtt i en lång rad länder runt om i världen.


Solistpriset

Prissumman är på 100,000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Vinnaren blir dessutom Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger (2018–2020).

 

Foto: Micke Grönberg, Mattias Ahlm

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.