För ett år sedan kom Ebba Witt-Brattströms bok Århundradets kärlekskrig. HON:, HAN: …etc. Om ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis, har det sagts. En punktroman som Witt-Brattström skrev i nära anslutning till sin egen skilsmässa.

Paula af Malmborg Ward

Efter bokutgivningen i mars 2016 och uppmärksamheten på kultursidorna har det inte alls varit lugnt och tyst. Redan i oktober presenterades idén om att boken skulle bli opera; ett initiativ av författaren Mathias Clason. Musiken skulle skrivas av Paula af Malmborg Ward efter Clasons libretto. teaterchefen i Västerås, Niklas Hjulström, skulle svara för regin.

En ny kammaraopera i två akter – Kärlekskriget – skulle alltså på drygt åtta månader hitta sin form från idé till urpremiär i Vattnäs konsertlada i början av juli 2017.

Under tiden hann Århundradets kärlekskrig bli teater på Stadsteatern i Stockholm i dramatisering av Nora Nilsson (mars 2017);  en mycket fysisk föreställning med bl a Cecilia Nilsson och Lennart Jähkel.

 

Anna Larsson och Lars Arvidson vid genomdraget av Kärlekskriget

Tempo furioso

Och för några dagar sedan var det genomdrag av operan Kärlekskriget i Vattnäs konsertlada. Paula af Malmborg Ward skriver in i det sista stämmor och gör finjusteringar i sina partitur (bilden ovan, där hon i ett hotellrum på Manhattan jobbar febrilt med slutdetaljerna). Ensemblen ställer förundrat frågan om man kan hålla på så här, i detta tempo?

De är alla professionella, så det blir säkert en fantastisk föreställning som får premiär den 6 juli vid Orsasjön. Anna Larsson, alt, (HON) och Lars Arvidson, baryton (HAN). Amelia Jakobsson, sopran, gör rollen som Ivona, en karaktär som inte finns i boken utan tillkommit under operaproduktionen.

Fredrik Burstedt är dirigent för en orkester med unga, begåvade musiker, som för de här föreställningarna kallar sig Vattnäs operaorkester.

 

Urpremiär av Kärlekskriget är den 6 juli kl 19.00 i Vattnäs konsertlada utanför Mora. Därefter ges operan den 7, 8 och 9 juli.

300 platser finns till respektive föreställning, så högst 1,200 personer har chans att se operan i juli.

Mer info här ›

 

I höst väntar ytterligare sex föreställningar av Kärlekskriget, då på VästmanlandsTeater i Västerås, med Västerås sinfonietta och Fredrik Burstedt som dirigent: 13 – 21 oktober, där lördagsföreställningen den 14/10 redan är slutsåld.

Läs mer här ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.