De finns runt om i landet; kammarmusikföreningar, musikaliska sällskap, musikföreningar, musikcirklar med snudd på outsinligt engagemang för att det lokala musiklivet ska leva. Det finns till och med kvalificerad musikundervisning utanför den konventionella kommunala modellen.

En av de mest uthålliga fristående musikskolorna för instrumentalundervisning ligger mitt inne i Örebro, Betelkyrkans Musikskola vid Våghustorget, med lokaler i kyrkan som tidigare hörde till Baptistsamfundet, numer Equmeniakyrkan.

 

Flera hundra elever varje termin

Musikskolan startades 1980 av Börje Ström (då församlingsmusiker) och Maj-Britt Ström (suzukipedagog). Som fristående musikskola byggdes den långsamt men stabilt upp, för att 37 år senare vara en betydande del av Örebros musikliv.

11 musiklärare undervisade våren 2016 284 elever, varav 147 i instrumentalspel enligt Suzukimetoden. Övriga deltog i traditionell instrumentalundervisning, barnsång, pop & rockskola samt körer. Musikskolan möter också omkring 600 barn i småbarnsmusik på familjecentralerna i de olika kommundelarna.

 

Första stipendiet från nya minnesfonden

Grundaren Maj-Britt Ström avled 2016. I samband med hennes död startades en stipendiefond av de medel som kom in till Betelkyrkans Musikskola till minne av henne. Nu har det första stipendiet från fonden delats ut, som enligt statuterna ska ”bidra till en långsiktig kompetenshöjning hos enskilda elever, till stimulans för fortsatta studier och för utåtriktad verksamhet till förmån för musikskolan.”

Första mottagaren blev Hannah Lagerström, som vid en ceremoni i Betelkyrkan i slutet av maj fick ta emot stipendiet av grundaren och förre musikskolerektorn Börje Ström.

 

Gott om musikprofiler från plantskolan

Hade detta stipendium funnits tidigare, finns det gott om exempel på musikskoleelever som kunnat komma ifråga. För Betelkyrkans Musikskola har drivit fram och fostrat åtskilliga tusen barn och ungdomar i sitt växthus.

Flera av dem har blivit professionella musiker och pedagoger:

Violinisten Christian Svarfvar hör till dem. Har senare studerat vid Kungl Musikaliska Högskolan och vid Juilliard School i New York. En internationellt turnerande solist och kammarmusiker. Debuterade med Svenska Kammarorkestern som 12-åring.

Andreas Tengberg (längst till höger på bilden överst) fortsatte sin solistutbildning vid Kungl Musikaliska Högskolan och är idag cellist i Svenska Kammarorkestern, Örebro.

Silvia Östersjö är violinpedagog, utbildad KMH. Idag lärare vid Örebro kulturskola och har tidigare varit Suzukilärare vid Betelkyrkans Musikskola.

Anette Danielsson är musiklärare som även har kantorsutbildning, utbildad Ingesund Musikhögskola.

Martina Lertséus är violinpedagog i Linköping.

Anna Esbjörner är violinpedagog utbildad vid musikhögskolan i Örebro och idag Suzukilärare vid Betelkyrkans Musikskola.

 

Bland yngre f d elever vid musikskolan – och värda att lägga på minnet – märks till exempel:

Johanna Ludéen, som fortsatt sin utbildning vid KMHs musikinstitut Edsberg samt Universitet Mozarteum Master of Art (2015-2017). Han var bl a finalist i Mozart Italia Terni Wettbewerb.

Christopher Sandberg som nu studerar violin på solistlinjen vid KMH, för Joakim Svenheden (konsertmästare i Kungl Filharmonikerna).

Arsema Asghedom som går musikerprogrammet vid Malmö Musikhögskola, med Wieska Szymczynska och Matthew Trusler som lärare, och Peter Spissky som barocklärare.

Erik Elvkull, cellist som nu går sin utbildning vid KMH, Stockholm.

Josefine Lindstrand, låtskrivare och artist inom pop/jazz-genren.

 

– Musiker växer inte på träd. De växer hos oss, som Betelkyrkans Musikskola konstaterar.

 

Läs mer om Betelkyrkans Musikskola

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.