Det blir en föreställning med virvlande barocktoner och en rad lysande artister i en ny uppsättning på Drottningholms Slottsteater veckan före midsommar.

Alkemistens hemlighet – guldmakarna på Drottningholm, utlovas bli ett spektakel om människans goda och onda sidor som ställer frågan om hur vi tar oss ur det eviga kretsloppet av liv och död.

Idén kommer från blockflöjtssten och professorn Dan Laurin, som för iscensättning tagit hjälp av regissören Patrik Sörling. De vill visa att vi mänskor står inför samma allmängiltiga problem som under antiken, på 1700-talet, eller idag.

– I vår kultur är frågor om Livet, Döden, Kärleken och förhållandet till en Gud eviga följeslagare, säger Dan Laurin.

 

Alkemins popularitet under 1700-talet samsades med upplysningstidens kunskapstörst, men var också kopplad till en alternativ världsbild, där allt är besjälat och världen är fylld av andar. De fyra elementen Luft, Jord, Eld och Vatten – musikerna Dan Laurin, Maria Lindal, Anna Paradiso och Magdalena Mårding – spelar huvudrollerna här, liksom karaktären Alkemisten, Stina Ekblad samt de två principerna Split, Karolina Blixt, mezzosopran, och Kärleken, Pontus Sundset, dansare.

Musiken i föreställningen är av bl a Antonio Vivaldi, Henry Purcell, Jean-Féry Rebel, Georg Friedrich Händel, Jean-Philippe Rameau – och Arvo Pärt.

Det blir en vetenskaplig, musikalisk och i högsta grad filosofisk resa, genom alkemisten Adolf Erik Nordenskiölds experiment, som verkligen ägde rum på Drottningholm runt 1780 på uppmaning av Gustav III själv, med texter ur och inspirerade av Empedokles, Pindalos, Stagnelius och av regissören Patrik Sörling.

 

Föreställningen spelas på Drottningholms Slottsteater 15 – 18 juni 2017.

Alkemisten: Stina Ekblad
Split: Karolina Blixt, mezzosopran
Kärleken: Pontus Sundset, dansare
Luft: Dan Laurin, blockflöjt
Jord: Maria Lindal, violin
Eld: Anna Paradiso, cembalo
Vatten: Magdalena Mårding, cello

Koncept, regi och koreografi: Patrik Sörling
Musikaliskt koncept: Maria Lindal
Kostym: Lena Dahlström
Mask och peruk: Sofia Ranow

På bilden syns musikerna Anna Paradiso och Dan Laurin.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.