Tusentals gör Händels Messias utomhus

Det inträffar på Senatstorget mitt i Helsingfors lördagen den 20 maj. Tusentals körsångare som deltar i Kyrkans musikfest, som pågår i tre dagar, skapar denna kyrkosångsfestival en magnifik topp när de på lördagskvällen står i den gigantiska trappan framför Domkyrkan.

Georg Friedrich Händels Messias ska göras utomhus med jättekören och Lojo stadsorkester under ledning av Seppo Murto. Man kommer att framföra de populäraste partierna ur oratoriet under en konsert som blir ca 70 minuter lång.

– En fin uppvisning i körsångens kraft i dagens Finland, säger Seppo Murto, som bl a är dirigent för kammarkören Viva Vox, som numer ingår som en av körerna i Domkyrkan.

Man kan följa konserten live (lördag 20/5 kl 19.00 lokal tid) via Hufvudstadsbladets Facebook-sida, som streamat evenemanget ›


De första nationella kyrkomusikfesterna i Finland arrangerades i Tammerfors 1927 och i Helsingfors 1930. Finskspråkiga kyrkomusikfester arrangerades därefter vart tredje år och efter krigsåren vart femte år. Sedan kyrkomusikfesten i Jyväskylä 2012 har evenemanget gått under namnet Kyrkans musikfest, där även svenskspråkiga inslag vävts in.

Arrangörer för Kyrkans musikfest är Suomen kirkkomusiikkiliitto (Finlands kyrkomusikförbund), Finlands kantor-organistförbund, Kyrkostyrelsen, Kirkkopalvelut och Helsingfors församlingar.

 

Foto: Pentti Mansukoski, Titus Verhe 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.