Pelle Olofson (till vä),Fredrik Winberg

Den 27 april i Eric Ericssonhallen, Stockholm, gjorde den blandade ungdomskören Adolf Fredriks Kammarkör sin sista konsert. Kören startades 2012 för elever vid Adolf Fredriks Musikklasser som ville utveckla sitt körsjungande och ta tag i mer avancerad repertoar. Grundare och dirigenter har varit de båda musiklärarna vid skolan, Pelle Olofson och Fredrik Winberg.

Kören har (precis som de andra specialkörerna vid Adolf Fredrik) repeterat utanför ordinarie skoltid.

Efter sommaren 2017 är Adolf Fredriks Kammarkörs verksamhet inte längre tillåten i musikklassernas lokaler (som vi skrev om här ›).

 

En arbetsmiljöfråga

I en kommentar till nedläggningsbeslutet säger rektor Lars-Göran Jacobsson (bilden överst):

– Att konsekvent låta medarbetare arbeta övertid år efter år, är aldrig en framkomlig väg, därför läggs kören ner. Alternativet hade varit att spara in på något annat för att hitta de nödvändiga resurserna men musiklärargruppen är inte enig om att det är en kammarkör vi ska satsa ytterligare resurser på.

– Det finns många behov som kommer före en blandad kör i dagsläget.

Och om att kammarkören och dirigenterna skulle få fortsätta på frivillighetens väg på fritiden säger Jacobsson:

– Om jag tillåter en grupp att repetera här, som inte tillhör skolans verksamhet, så måste jag upplåta skattebetalarnas lokaler till alla körer som frågar. Och det är måååånga. Mängder av för detta elever vill repa i våra lokaler.

 

 

4 KOMMENTARER

  1. Jag tycker det är lite konstigt att Lars-Göran säger ”Om jag tillåter en grupp att repetera här, som inte tillhör skolans verksamhet, så måste jag upplåta skattebetalarnas lokaler till alla körer som frågar. Och det är måååånga. Mängder av för detta elever vill repa i våra lokaler”, då han tillåter Adolf Fredriks Föräldrakör att repa i skolans lokaler. Får lov och säga att det är ganska motsägelsefullt då jag själv inte anser att föräldrakören tillhör skolans verksamhet. Men uppenbarligen gäller det delade meningar om den saken.

  2. En annan sak som är mycket märklig är att Pelle Olofsson tvingas bort från Adolf Fredriks gosskör, som han har drivit med stor skicklighet och entusiasm och byggt upp till en fantastiskt fin kör. Rektors förklaring till detta är att tjänsten för gosskören är en mycket attraktiv sådan och att det av rättviseskäl bör vara så att fler lärare får chansen att inneha denna tjänst.

  3. Det är ju helt uppenbart att detta rör sig om en konflikt mellan Lars-Göran och hans medarbetare. Det här är inte något annat än bestraffning av enskilda lärare som han av någon anledning inte tycker om. Att sedan påstå att det är en arbetsmiljöfråga är inget annat än pinsamt. Det krävs ingen raketforskare för att kunna se rakt igenom denna fadda dimridå.

    Jag har från flera håll hört från lärare inom olika tjänster på Adof Fredrik i olika ämnen som starkt ifrågasätter Lars-Görans ledarsskapsstil som bygger på ”favorisering” och ”bestraffning” av lärare baserat på deras lojalitet till Lars-Görans visioner. Skandalöst att en tidigare så fin skola skall få förgås av detta trams. Utbildningsförvaltningen måste agera!

  4. Inte förvånad över att läsa detta, vuxenmobbning är ett känt fenomen på A.F – för att inte tala om vissa ytterst olämpliga lärare som trots sexuella trakasserier mot elever får stanna kvar. Det är mycket som måste förnyas och förbättras, exempelvis kanske resurser bör läggas på att tjejer och killar ska få idrotta tillsammans? Personligen är uppfattningen min att AF mörkar sina brister än att jobba med dem, något som i förlängningen drabbar eleverna som mest

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.