Sopranerna Alexandra Büchel (t.h.) och Hanna Husáhr (t.v.) har tilldelats Birgit Nilsson-stipendiet för 2016.

Alexandra Büchel (f. 1982) har utbildat sig vid Stockholm Operastudio, Bel Canto Institute, Florens och tog examen från Operahögskolan i Stockholm 2008 och är aktuell i rollen som den blinda poetissan i Aniara › vid Malmö Opera (premiär lördagen den 6 maj).

Hanna Husáhr (f. 1983) är bland annat utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London, Operahögskolan i Göteborg och Stockholm Operastudio och inledde säsongen som Pat Nixon i Nixon in China vid Kungliga Operan i Stockholm.

 

Stipendiaterna tar emot sina 50,000 kronor och diplom vid en konsert i Malmö Operas foajé den 13 maj 2017.


Hovsångerskan Professor Birgit Nilssons stipendiefond instiftades i december 1969, som ett minne till hennes framlidne sånglärare Ragnar Blennow från Åstorp. Stiftelsekapitalet var 15.000 svenska kronor, avsatta ur recetter från föreställningen Tosca på Malmö Stadsteater den 12 december 1969, i vilken Birgit Nilsson då gästspelade. Detta var en summa som i dagens penningvärde motsvaras av drygt 100.000 svenska kronor.

Det första stipendiet delades ut 1973, men det blev inte regelbundet återkommande förrän 1984.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.