Hugo Hammarström. Sångklassernas grundare, kantor i Klara k:a och andrabas i Radiokören.

Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm är landets äldsta profilskola; startad 1939 av Hugo Hammarström (då under namnet Stockholms Sångklasser). Idag vet alla, att Adolf Fredrik är en profilskola med inriktning på körsång.

Hundratals och tusentals är de elever genom åren som fortsatt sin yrkesbana inom musiken. Som sångare, musiker, pedagoger eller avancerade korister.

 

Begåvade och extremt engagerade musiklärare har också genom åren skapat körensembler som hört talas om sig vida omkring, både i Sverige och internationellt:

Jan-Åke Hillerud och hans Adolf Fredriks Gosskör, grundad 1965 (som senare togs upp av Christoffer Holgersson och fortsatte under Pelle Olofson). Bosse Johansson och hans legendariska Adolf Fredriks Flickkör, som startade 1971 (och som grundaren Bosse Johansson inte fick fortsätta med efter sin pensionering 2010).

 

Nedläggning av kammarkören

Nu står den senaste specialensemblen vid skolan inför nedläggning – Adolf Fredriks Kammarkör, grundad 2012 av musiklärarna Pelle Olofson och Fredrik Winberg. Denna är den enda blandade profilkören på den stora körskolan (som har ca 1,100 elever från årskurs 4–9).

Anledningen till nedläggningen är inte musikalisk, utan ekonomisk. Dirigenten Pelle Olofson ska inte få någon ersättning för sitt arbete …

 

Krävande och utvecklande

Adolf Fredriks Kammarkör är en blandad kör, öppen för elever på högstadiet vid Adolf Fredriks Musikklasser. Här får särskilt intresserade sångare ytterligare en utmaning i sin körsång. Körrepertoaren är lite mer krävande än i de ordinarie musikklasskörerna.

Anna Lind säger så här om sin tid i Adolf Fredriks Kammarkör:
– Kammarkören har hjälpt mig utvecklas och har vart en av de roligaste sakerna jag fått vara med i under min tid på AF.

Och koristen Julia Underskog kommenterar:
– Under min tid i kammarkören har jag utvecklats till en nivå som korist, som jag aldrig kunnat drömma om att uppnå på så kort tid. Låt oss få vara kvar!

 

Den som vill häva upp sin röst och protestera/markera, kan göra det via detta upprop ›

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Musik ger glädje och utveckling. Varför missunda ungdomar det. Ledarna måste som andra ersättas.

  2. Än mer upprörande är att Pelle Olofsson tvingas bort från Adolf Fredriks gosskör, som han har drivit med stor skicklighet och entusiasm och byggt upp till en fantastiskt fin kör. Rektors förklaring till detta är att tjänsten för gosskören
    är en mycket attraktiv sådan och att det av rättviseskäl bör vara så att fler lärare får chansen att inneha denna tjänst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.