Geniet från Malmberget, 80

Idag den 1 maj fyller Bo Nilsson 80 år; Bo Birger Sandor Nilsson. Den skygge, alltid dubbelbottnade kompositören, som gång på gång gäckat sin samtid.

Det gick ett förvåningens sus genom det svenska musiklivet, det där året 1956.  En okänd kompositör, Bo Nilsson, skulle uppföras vid en avantgardekonsert i Köln. Han var 18 år gammal och han kom från Skellefteå, men befann sig i Malmberget i Norrbotten, Sverige, när genombrottet kom. Verket hette Zwei Stücke: Nr 1 för flöjt, basklarinett, piano och 4 slagverkare.

Efter det fick Bo Nilsson en lång rad hedrande och prestigefyllda kompositionsuppdrag. Det gick sådär, upp och ner. Och hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet blev han (2000). Porträttet från promotionen (till höger) är av konstnären Echi Aaberg.

 

Senare, långt senare, kom han tillbaka. Som jazzpianist. Som kompositör till tv-serier och filmer; t ex Hemsöborna, Röda rummet och Bombi Bitt och jag. Och en del bidrag till schlagerfestivalen (det som numer heter ’Mello’).

Men framför allt har han komponerat instrumentalmusik och vokalmusik. Sammanlagt ett 90-tal verk. Det senaste från 2007, Genom mitt öppna fönster för blandad kör och piano till text av Gudrun Ekstrand.

 

Bilden överst med Bo Nilsson från 1960. Foto: Ture Sjölander

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.