Norrbotten NEO fyller tio år och bjuder publiken på ett jubileumsprogram där både musikernas, publikens och branschens favoriter finns med. Ett program som speglar ensemblens själ, skulle man kunna säga.

Tioärskonserten äger rum i Kulturens hus, Luleå, torsdagen den 26 januari, och på Studio Acusticum, Piteå, fredagen den 27 januari.

På programmet står:
Christophe Bertrand (FRA): Satka
Kaija Saariaho (FIN): Light and Matter *
Rolf Wallin (NOR): Age of Wire and String
Chaya Czernowin (ISR): AYRE: TOWED through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of **
Franco Donadoni (ITA): Arpège
Madeleine Isaksson (SWE/FRA): Isär **

* Sambeställning av Bowdoin Music Festival, The Library of Congress, Britten Sinfonia och Norrbotten NEO
**Beställningsverk av Norrbotten NEO

– Här finns internationella storheter med tonvikt på Norden och en fin blandning av nybeställningar av Norrbotten NEO och befintlig repertoar. Så har programsättningen sett ut ända från början, säger dirigenten Petter Sundkvist, en av Norrbotten NEOs grundare som också leder ensemblen vid jubileums- konserterna.

 

Som ett forskningslabb

En levande konstmusikscen kan inte existera utan ny musik. Därför har ensemblen Norrbotten NEO samma betydelse och vikt för den klassiska musiken som en forsknings- och innovationsavdelning vid ett internationellt verksamt teknikföretag.

Om starten år 2007 säger Petter Sundkvist:

– Det fanns ett stort behov av en ensemble för ny musik och jag insåg att en sådan skulle kunna fungera som den perfekta pusselbiten i samspel med Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera, och samtidigt bli ett tillskott i både det regionala och nationella musiklivet.

Sedan starten har Norrbotten NEO, som består av sju heltidsanställda musiker, utvecklats till en omistlig del av det samtida svenska musiklivet och har internationellt anseende som en av de allra främsta ensemblerna för ny musik.

 

Foto, Norrbotten NEO: Gustaf Waesterberg

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.