I Sundsvall vet man hur man håller kulturtemperaturen uppe i januari. För fjärde året i rad arrangeras Kulturfestival, 20 – 26 januari. Musik Västernorrland arrangerar.

Ett festivalpass för hela veckan kostar bara 500 kr och för de slantarna får man möjlighet att ta in en hel del konstmusik, jazz, folkmusik, barnföreställningar, dans.

Kulturfestivalen invigs av Nordiska Kammarorkestern under ledning av unge dirigenten Emil Eliasson. Det blir två premiärer i denna konsert med verk av två kvinnliga tonsättare, Anna-Lena Laurin och Mirjam Tally.

Anna-Lena Laurins The Bird Phoenix får Sverige-premiär; det uruppfördes 2015 i Argentina av fagottisten Magnus Nilsson och saxofonisten Peter Wilgotsson. Det halvtimmeslånga stycket är komponerat för dem. The Bird Phoenix har beskrivits som en blandning av jazz och klassiskt och är en sambeställning mellan bland andra Nordiska Kammarorkestern och NorrlandsOperan.

Mirjam Tallys stycke Lightfields får sin urpremiär i denna konsert. Hennes komponerande kännetecknas av ett modernistiskt sinnelag. ibland med inslag av jazz, folk och popmusik. Verket Lightfields är en beställning från Nordiska Kammarorkestern.

Och så blir det Felix Mendelssohn och hans italienska, Symfoni nr 4 (från 1833).

 

Avslutningskonserten med Nordiska Kammarorkestern blir en barockkonsert tillsammans med sopranen Helena Ek och cembalisten Göran Karlsson.

Däremellan ryms sing-along för hela familjen med Nordiska Blåsarkvintetten, lunchkonsert med storbandet LUST som har Fredrik Norén som musikalisk ledare, Katitzi-föreställning med sju skådespelare och tre musiker, jazzkonsert med High Coast Jazz Orchestra tillsammans med sångerskan Linda Pettersson och pianisten Lars Jansson, folkmusik och klassiskt med bl a Emma Ahlberg, fiol, Markus Källman, valthorn, och Mona Kontra, piano.

Dessutom ’Jazz och dans improviser’ med Putte K Trio (dvs Patrik Kjällström, piano, Patrik Grundberg, bas, Christian Sundevist, trummor), där dansarna i Norrdans kommer att improvisera till musiken. Dansare är Riedon van den Berg, Yann Dorsaz, Lava Markusson och Emy Zetterberg.

 

Allt sammantaget ser Kulturfestivalen i Sundsvall att bli en god temperaturhöjare.
Läs mer på festivalens webbplats

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.