Det är inte ofta en nyskriven opera omfamnas så rejält av publik och kritiker som den som uruppfördes på Malmö Opera den 17 december – Snödrottningen, med musik av Benjamin Staern (f. 1978) och idé/libretto efter H C Andersens text av Anélia Kadieva Jonsson (f. 1976).

Snödrottningen är en berättelse om vänskapens seger över ondskan och är julens familjeopera i Malmö. 1 tim 10 min lång spelas den på stora scenen t o m den 8 januari 2017.

 

Recensionerna har varit närmast överdådiga:

– Barnkören bokstavligen blomstrar och dirigenten Stefan Solyom får orkestern att låta så rockig eller ”elegant och majestätiskt” som partituret anbefaller.

– ”Snödrottningen” är trots allt en imponerande operadebut, gestaltad med både hjärta och hjärna. (Johanna Paulsson, DN)


– ”Snödrottningen” är fullkomligt lysande!

– Om Mozart hade komponerat Nattens drottning-rollen på 2010-talet hade det låtit precis som här! (Hanna Höglund, Expressen)


– En snödrottning med hög intensitet.

– Staerns musik är kongenial med H C Andersens infallsrika kast mellan tillvarons prosaiska resonemang och upplevelser av förtrollad verklighet. Toner och rytmer stöts mot varandra i lekfulla utspel, sammanhållna i ett sansat temperament av dirigenten Stefan Solyom. (Theresa Benér, SvD)


– En charmerande julsaga. Ännu en succé för Malmö Opera och förhoppningsvis början på en ny jultradition. (Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet)


– För inte hade Malmö Opera kunnat spela upp en så färgstark, effektiv och väl sammanhållen föreställning om inte alla inblandade, från librettist och tonsättare till ekonom och biljettförsäljare, hade använt både hjärtat och hjärnan. (Tobias Lund, Sydsvenskan)


– Musikaliskt kan det inte annat än att beskrivas som en personlig triumf för Benjamin Staern och jag är djupt imponerad av hans första opera med ett mycket njutbart illustrativt musikaliskt flöde. (Mogens H Andersson, Operalogg)


Personerna i och bakom familjeoperan Snödrottningen:

Snödrottningen: Susanna Stern
Gerda: Frida Johansson
Kaj: Wiktor Sundqvist
Mormor/Blomstergumma/Rövarkärring: Maria Streijffert
Kråkan: Sebastian Durán
Renen Bä: Bengt Krantz
Prinsessan/Rövare: Helena Magnusson
Prinsen/Rövare: Torstein Fosmo
Rövarflickan: Line Juul Andersen
Vakt/Rövare: Sara Eriksson, Tor Lind
Liten Gerda: Elsa Bosrup

Malmö Operaorkester, Malmö Operas barnkör
Dirigent: Stefan Solyom

Dramaturgisk medarbetare: Erik Fägerborn
Scenografi: Rikke Juellund
Kostym: Astrid Lynge Ottosen
Ljus: Ulrik Gad
Rörelseinstruktion: Sara Ekman
Regi: Elisabeth Linton

 

Här kan du lyssna på Snödrottningen, en upptagning av Sveriges Radio från premiären den 17/12 2016

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.