Esma Redžepova, den makedonsk-romska sångerskan, låtskrivaren och människorättsaktivisten är död. Hon avled i sin födelsestad Skopje, den 11 december, 73 år, efter en unik karriär som sträckte sig från 1956 till 2016.

Hon har sedan den första romska musikfestivalen 1976 kallats den romska musikens drottning. Esma Redžepova började sin musikkarriär redan i barndomen. Vid nio års ålder blev hon introducerad för en romsk musikorganisation i Skopje och lärde sig snabbt komplicerade rytmer. I skolan valde hon folkmusiklinjen.

Efter ett radioframträdande 1956 imponerades musikern, kompositören och orkesterledaren Stevo Teodosievski av hennes talang och värvade Esma till hans ensemble, Ansambl Teodosievski, och fick henne att studera sång ett par år vid musikakademien i Belgrad. 1968 gifte de sig.

Tillsammans med sin make, Stevo Teodosievski, grundade hon bl a en musikskola för framför allt pojkar på glid, många av dem romska. Paret adopterade genom åren 47 romska barn, bland annat för att säkerställa deras utbildning.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.