HemOperaLyriske tenoren död

Lyriske tenoren död

Esaias Tewolde-Berhan blev 73 år. Han var ledande tenor på GöteborgsOperan och Kungliga Operan inom det lyrisk-dramatiska facket med roller som Don José och Hoffmann i Hoffmanns äventyr.

Esaias Tewolde-Berhan var född och uppvuxen i Eritrea; vid 19 års ålder fick han ett stipendium av svenskar i Eritrea för studier i Sverige. På endast tre månader lärde han sig svenska språket och musikens grunder, för att efter två år vara nyutexaminerad på kyrkomusiklinjen på Sköndal.

 

Efter studier vid Kungl. Musikhögskolan (1968-71) och Operahögskolan i Stockholm (1974-76) debuterade Esaias Tewolde-Berhan som Nemorino i Kärleksdrycken på Stora Teatern i Göteborg, där han också gjorde roller som Alfred i La traviata, Tamino i Trollflöjten och Orfeus i Orfeus och Eurydike.

Hösten 1984 kom Esaias till Stockholm där han gjorde Rosillons roll i Glada änkan på Oscarsteatern som spelades under drygt ett år.

Våren 1986 debuterade Esaias på Kungliga Operan som Don José i Carmen. Året därpå blev han fast anställd på Operan där han gjorde roller som Pinkerton i Madame Butterfly, Ferrando i Così fan tutte, Faust, Leicester i Maria Stuarda och Hoffmann i Hoffmanns äventyr.

Esaias medverkade även i Animalen av Tage Danielsson/Lars Johan Werle (på Storan och Oscarsteatern) och gjorde prinsens roll i SMDE:s uppsättning av Kärleken till de tre apelsinerna på Göta Lejon 1983. Han gästspelade i de nordiska länderna och gjorde ett flertal konsertframträdanden för SVT där han även medverkade i en dokumentär och hade en huvudroll i en pjäs för TV-teatern. 1989 kom julskivan ”Du strålande Betlehemsstjärna”.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: