Esaias Tewolde-Berhan blev 73 år. Han var ledande tenor på GöteborgsOperan och Kungliga Operan inom det lyrisk-dramatiska facket med roller som Don José och Hoffmann i Hoffmanns äventyr.

Esaias Tewolde-Berhan var född och uppvuxen i Eritrea; vid 19 års ålder fick han ett stipendium av svenskar i Eritrea för studier i Sverige. På endast tre månader lärde han sig svenska språket och musikens grunder, för att efter två år vara nyutexaminerad på kyrkomusiklinjen på Sköndal.

 

Efter studier vid Kungl. Musikhögskolan (1968-71) och Operahögskolan i Stockholm (1974-76) debuterade Esaias Tewolde-Berhan som Nemorino i Kärleksdrycken på Stora Teatern i Göteborg, där han också gjorde roller som Alfred i La traviata, Tamino i Trollflöjten och Orfeus i Orfeus och Eurydike.

Hösten 1984 kom Esaias till Stockholm där han gjorde Rosillons roll i Glada änkan på Oscarsteatern som spelades under drygt ett år.

Våren 1986 debuterade Esaias på Kungliga Operan som Don José i Carmen. Året därpå blev han fast anställd på Operan där han gjorde roller som Pinkerton i Madame Butterfly, Ferrando i Così fan tutte, Faust, Leicester i Maria Stuarda och Hoffmann i Hoffmanns äventyr.

Esaias medverkade även i Animalen av Tage Danielsson/Lars Johan Werle (på Storan och Oscarsteatern) och gjorde prinsens roll i SMDE:s uppsättning av Kärleken till de tre apelsinerna på Göta Lejon 1983. Han gästspelade i de nordiska länderna och gjorde ett flertal konsertframträdanden för SVT där han även medverkade i en dokumentär och hade en huvudroll i en pjäs för TV-teatern. 1989 kom julskivan ”Du strålande Betlehemsstjärna”.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.