Nobelmuseets utställning ”Nobel Creations – The Nobel Prize 2016” finns i år på Tom Tits Experiment i Södertälje. Samarbetet har utökats med två nya lärosäten: förutom studenter från Kungl Musikhögskolan (KMH) och Beckmans Designhögskola deltar även Fotoskolan STHLM och Handarbetets Vänners skola med fria tolkningar av årets Nobelpris.

Tobias Johansson och Calle Stenman vid Institutionen för Jazz, KMH, är två av sjuttiotalet studenter som tolkar årets Nobelpris i musik, mode, hantverk och fotografi.

 

Pianisten Tobias Johanssons uppgift i projektet blev att tolka kemipriset. I hans musik finns alla tre kemipristagare representerade.

– Jag fastnade för koncepten ”kantenan” och ”rotaxan” som utvecklats av pristagarna Jean-Pierre Sauvage och Sir J Fraser Stoddart, säger Tobias.

– Jag har tidigare jobbat en del med att skriva melodier som funkar över flera olika typer av ackord och tonarter, och där kunde jag dra paralleller till de här typerna av bindningar i kemin.

– Det är fortfarande ett nytt fält, där vi väntar med spänning på vilka fantastiska upptäckter framtiden kan ge oss. Den känslan av förväntan vill jag förmedla! säger Tobias.

Calle Stenman är en av de studenter som har gjort en konstnärlig tolkning av fredspriset.

– Jag har utgått från känslan av hopp, säger Calle, som själv är trumpetare.

– Jag ville fånga det faktum att årets pris är en uppmuntran till en fortsatt fredsprocess i ett land (Colombia) som för tillfället inte har fred, och har tillsammans med mina medmusiker jobbat mycket med kontraster i musiken.

 

Lyssna på Tobias Johanssons ’Upprinnelse’:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/294209630″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Lyssna på Calle Stenmans ’Colombia’:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/295115414″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

”Nobel Creations – The Nobel Prize 2016” pågår från 9 december t o m 12 februari 2017.
Besökarna kan se fram emot 36 spännande ingångar till Nobelpriset 2016. Verken är skapelser inspirerade av de upptäckter och prestationer som gjorts av de senaste pristagarna i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. Utställningen utforskar det som förenar Nobelpristagare, konstnärer och kreatörer: kreativitet.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.