Ett av Sveriges största musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium, tilldelas jazzpianisten Alexander Zethson.

Alexander (född 1988) har genomgått musikerprogrammet med inriktning jazz vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och går för närvarande andra året av masterprogrammet med Lisa Ullén som primär instrumentlärare.

Joakim Milder, ordförande i Kungl. Musikaliska akademiens pianojury skriver:

”Alexander Zethson är en personlig konstnär med outtröttligt musikaliskt flöde och energi. Han har en berättande och starkt gestaltande förmåga, en oerhört säker dramaturgisk begåvning och en vilja att ta stora konstnärliga risker och lyckas varje gång.”

 

Alexander Zethson har deltagit i en omfattande konsert- och turnéverksamhet samt medverkat i ett femtontal skivproduktioner. Ensembler han musicerat med:

Niklas Barnös frijazz-grupp Je Suis!
Ett flertal turnéer i Europa med Martin Küchen’s grupp Angles 9
Alexander medverkar som arrangör och pianist i ett samarbete med Trondheim Jazz Orchestra som påbörjades 2011. Zethson, Sofia Jernberg och Lene Grenager har arrangerat musik från Hallingdal och Røros som framförs av TJO tillsammans med Zethson, Jernberg och violinisten/hardangerfela–spelaren Olav Luksengård Mjelva.

Här är Alexander Zethson igång i gruppen JeSuis!

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.