I Göteborg levde och verkade Mary von Sydow. I juni 1944 grundade hon Stiftelsen Fru Mary von Sydow. Mary von Sydow (1884–1957) var född Wijk och dotter till Erik Wijk och Emily Dickson. Hon var gift med Oscar von Sydow, landshövding i Göteborgs och Bohus län och sedermera riksmarskalk.

Stiftelsen har väldigt stora tillgångar och delar årligen ut musikstipendier.  2016 års stipendier delades ut på Konserthuset, Göteborg. Stipendierna ska användas för utbildning inom, eller med anknytning till, yrket och utdelas årligen till medarbetare som deltar i de musikaliska och sceniska produktionerna på GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker.

Vid årets stipendiesammankomst underhöll Jens Kristian Sögaard, trombon, Hampus Linderholm, cello, Maria Forsström, sång, Jonas Olsson, piano och Göteborgs Symfonikers klarinettstämma, det vill säga Urban Claesson, Selena Markson Adler, Henrik Nordqvist och Ragnar Arnberg.

Årets stipendiesumma uppgick till 385,000 kronor och delades ut av Oscar von Sydow, sonson till stiftelsens grundare.
Från GöteborgsOperan
Herbjörn Thordarson, korist

Fredrik Helgesson, korist

Michael Munos, dansare

Anna Ozerskaia, dansare

Hampus Linderholm, cellist

Reymond L Rhea och Mats Larsson, kontrabasister

Gunilla Bjerthin, maskör

Astrid Pernille Hartmann, programredaktör

Ilona Andreasson, maskör och perukmakare

Mia Nerenius, koordinator/musikal

Från Göteborgs konserthus
Urban Claesson, Selena Markson Adler, Henrik Nordqvist och Ragnar Arnberg, klarinettstämman

Ida Rostrup, kontrabasist

Hanna Eliasson, violinist

Jens Kristian Søgaard, bastrombonist

Maria Forsström, altsolist och sångpedagog

Alexander Einarsson, kormästare

Magdalena Fronczak, producent

 

På bilden, bakre raden, fr v: Hanna Eliasson, Herbjörn Thordarson, Ragnar Arnberg, Oscar von Sydow, Urban Claesson, Jens Kristian Søgaard, Astrid Pernille Hartmann, Michael Muñoz, Anna Ozerskaia, Reymond L Rea, Gunilla Bjerthin, Hampus Linderholm, Magdalena Fronczak,
Främre raden, fr v: Ilona Andreasson, Maria Forsström, Selena Markson Adler, Fredrik Helgesson, Henrik Nordqvist, Mia Nerenius
Foto: Tilo Stengel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.