Wu Jing är blind – och professionell flöjtist. Hon kom från Kina tilll Sverige med en längtan efter att göra det omöjliga: att få spela i en symfoniorkester.

För personer med grav synskada eller blindhet är känseln ett viktigt sinne för att läsa, rita, söka eller förstå. Det mest kända hjälpmedlet är den vita käppen men även skriftspråket Braille, eller s.k. blindskrift. Taktila hjälpmedel kännetecknas av tydliga punkter, linjer och reliefer som kan tydas med hjälp av känseln för den som har rätt förutsättningar och som fått träning.

basic_set_up_02Med svensk ingenjörsteknik i framkant hittar man en metod som gör det möjligt för Wu Jing att ”se” dirigentens handrörelser med foten. Entusiaster som Ellen Sundh, kreativ programmerare bakom succéprojektet The Sound of Football, Ric Wasserman, filmare, och Jan Bengtson, flöjtist i Kungliga Filharmonikerna har varit engagerade i projektet. Här bidrar också det svenska företaget Iris hjälpmedel.

Så snart kommer Wu Jing för första gången ska få spela med Kungl Filharmonikerna, efter en laddad kamp mot klockan för både tekniker och flöjtisten.

Detta kommer att visas i en SVT-dokumentär den 10/11 kl 20.00 i SVT2.

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.