När dramaturgen vid Kungl Operan, Katarina Aronsson, fick idén om att operahuset skulle beställa flera korta operor att uppföras under en kväll, var tanken att ”gillar man inte det ena, kanske det andra passar in”. Och så räknade man med att flera nutida, svenska tonsättare skulle dra ”sin publik”.

Bra tänkt och riktigt framgångsrikt, visade det sig.

Tre tonsättare fick ett halvår på sig att komponera. Förutsättningarna var en föreställning med 20 minuters speltid, max fyra roller och 16 musiker (ur Hovkapellet). Satsningen skulle lanseras under begreppet Short Stories: OPERAX3. Man tar i, så de svenska orden inte räcker till …

Tonsättarna som fick chansen att skriva och välja ämne blev Roger Assar Johansson, Tebogo Monnakgotla och Johan Ullén (födda i slutet på 1960-talet och början av 1970-talet).

johansson-monnakgotla-ullenRoger Assar Johansson (överst) komponerade JANE (”Riket. Vi tänker det du säger”) med text av Naima Chahboun. Texten är fritt fantiserad utifrån den verkliga berättelsen om Collen LaRose, alias Jihad Jane (hon som skulle mörda konstnären Lars Vilks).

Tebogo Monnakgotla (mitten) komponerade JEAN-JOSEPH (”Du är en livs levande dikt”) med texter av Claude Kayat och Jean-Joseph Rabearivelo. Den madagaskiske poeten Jean-Joseph Rabearivelo tar livet av sig bara 36 år gammal efter att han nekats att representera Madagaskar på den stora världsutställningen i Paris (man valde istället två korgflätare från ön).

Johan Ullén (underst) komponerade ZUCCO (”Jag gör inte sånt som alla gör”) med text av Bernhard Marie Koltès i översättning av Göran O Eriksson. Det är två scener ur Koltès omtalade pjäs om massmördaren Roberto Zucco.

 

Nu har Short Stories haft premiär på Rotundan (19 okt). Sedan är det bara två föreställningar kvar: den 21 samt den 22 oktober. Det är inte lätt för intresserad publik att hänga med i svängarna.

 

På bilden: Luthando Qave i Tebogo Monnakgotlas ”Jean-Joseph”.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.