Tidskriften för klassisk musik, Musical America, har utsett årets artister och musiker för 2017. Den som står ut i den helamerikanska pristagarlistan är dirigenten Susanna Mälkki, chefsdirigent för Helsingfors Filharmoniska Orkester. Mälkki gör f ö sin debut som dirigent vid Metropolitanoperan i december i år och blir kommande säsong första gästdirigent för Los Angeles Philharmonic.

Yuja Wang
Yuja Wang

Årets artist blev den 29-åriga pianisten och stjärnskottet Yuja Wang. Född i Beijing, utbildad vid Curtis Institute of Music i Philadelphia och examinerad 2008. Hyllad av bl a New York times som en av de bästa unga pianisterna över huvud taget. Tuja Wang kommer till Konserthuset i Stockholm för recital och konserter i februari och mars 2017.

2017 års  kompositör enligt Musical America är Andrew Norman (född 1979) och 2017 års vokalutmärkelse går till bas-barytonen Eric Owens (född 1970).

Eighth Blackbird
Eighth Blackbird

Eighth Blackbird, en ensemble i Chicago som uteslutande framför ny musik, blev årets ensemble. Eight Blackbird består av Nathalie Joachim, flöjter, Michael J. Maccaferri, klarinetter, Yvonne Lam, violin & viola, Nicholas Photinos, cello, Matthew Duvall, slagverk, Lisa Kaplan, piano.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.