Årets VM-tävling för barbershop- och sweet adelines-körer hölls på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas, USA, i oktober.

Rönninge Show Chorus (bilden ovan), med 143 medlemmar på plats, framförde ett tävlingspaket med sånger från musikalen ”A Chorus Line”. Publikstödet var enormt och några av domarna grät till och med för att de blev så berörda av framträdandet. Flera amerikanska barbershopkännare kommenterade körens insats med omdömen som ”banbrytande”, ”enastående” och ”i en klass för sig”.

– Det känns fantastiskt att få så starka reaktioner. Det är ju precis därför vi håller på med den här sporten. Vi vill beröra publiken och få dem att känna, säger Britt-Heléne Bonnedahl, körens grundare och en av körens två dirigenter.

 

Högsta poäng både för musikalitet och show

Alla tävlande körer bedöms i första hand utifrån den musikaliska prestationen, men det spelar också stor roll hur underhållande numren är. De fyra officiella bedömningskategorierna är music, sound, expression och showmanship. Domarna gav Rönninge Show Chorus 3 098 poäng av 3 200 möjliga.

– Det har varit ett rent nöje att arbeta med RSC under de senaste åren, säger RSCs musikarrangör och coach David Wright.

– Denna kör har uppnått fantastiska höjder som vokalensemble, vilket har varit en inspirationskälla för mig, deras andra coacher, och en hel värld av a cappella-sång. Den höga standard de håller i sina framföranden öppnar upp nya möjligheter för musikalisk excellens inom körmusik, säger han.

En annan stor del av körens framgång ligger i den nyskapande koreografin, som är framtagen av Jan Alexandersson.

 

Pearls of the Sound, Helsingborg
Pearls of the Sound, Helsingborg

Svenskarna dominerar

Utöver Rönninge Show Chorus framgång i huvudtävlingen vann även Helsingborgskören Pearls of the Sound guld i en separat kategori för mellanstora körer. I och med detta är det nu svenska körer som håller poängrekord i alla tre tävlingskategorierna för körer – stor, mellanstor och liten kör.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.