HemFestivalerReykjavik fylls med ny musik

Reykjavik fylls med ny musik

En av världens äldsta musikfestivaler, Nordiska Musikdagar, har detta år förlagts till Island, från den 29 september till och med den 1 oktober. Fast numer heter festivalen Nordic Music Days, på ny-nordiska. Nordiska Musikdagar anordnades första gången 1888, i Köpenhamn.

Nordic Music Days 2016 satsar brett på den nya musiken. Därav följer att närmare hälften av framförda kompositörer är kvinnor (28 av 62 tonsättare är kvinnor). Under festivalen presenteras musiken i sedvanliga scenkonserter med några uruppföranden,  men också i performance-evenemang och som sound art.

Värdlandet har givetvis flest framförda kompositörer. Svenska tonsättare som hörs är Ansgar BesteBenjamin Staern, Joakim SandgrenKajsa MagnarsonLo Kristenson, Malin Bång, Marta Forsberg, Mirjam Tally, Ricardo EizrikYlva Lund Bergner.

Panelsamtal och andra upptåg interfolierar de musikaliska framförandena i Harpa, Reykjavíks ganska nya och läckra konserthus; (Gender Discourse and Contemporary Music, Breakfast speed dating, Composer as Performer, Living archives).

Kolla in festivalprogrammet här ›

 

 

%d bloggare gillar detta: