Jenny Lind-stipendiet har delats ut av Folkets Hus och Parker sedan 1965, sedan 2020 tillsammans med Kungl Musikaliska Akademien. Stipendiet på 40,000 kr har också inkluderat en konsertturné i både Sverige och Nordamerika.

Nu drar sig Folkets Hus och Parker ur, av ekonomiska skäl, sägs det.

– Kungl. Musikaliska Akademien undersöker möjligheterna att tillsammans med nya samarbetsparter återuppta stipendieturnén för en Jenny Lindstipendiat, både i Sverige och USA, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare.

Jenny Lind – hovsångerska vid 19

Jenny Lind föddes 1820 i Stockholm och fick som 9-åring anställning som elev vid Kungliga Teatern i Stockholm. Hon debuterade vid 15 års ålder i A.F. Lindblads opera Frondörerna och 17 år gammal gjorde hon stor succé i rollen som Agathe i Carl Maria von Webers opera Friskytten. Två år senare blev Jenny Lind ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och fick även titeln hovsångerska.

1844 gästspelade hon i Berlin och lade därmed grunden för sin världsberömmelse (bilden överst är från 1850-talet). 1850-52 genomförde Jenny Lind en omfattande konsertturné i USA, inbjuden av impressarion och cirkusdirektören P. T. Barnum. Det var han som myntade begreppet den svenska näktergalen. Jenny Lind idkade en omfattande välgörenhet och instiftade en fond för konstnärsstipendier. Jenny Lind avled i Storbritannien 1887. 


1 KOMMENTAR

  1. Varför skriver du sägs det när det gäller att FHP drar dig ur samarbetet om stipendiaten Jenny Lind på grund av att pengarna är slut. Tror du inte att pengarna är slut eller att FHP kanske inte kan ta pengar från andra verksamheter?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.