Vara Konserthus har skaffat sig en Composer in Residence i tonsättaren och storbandsledaren Ann-Sofi Söderqvist. Hon har fått i uppdrag att skapa ett helt nytt verk åt Bohuslän Big Band. Resultatet är Seasons – som ska vara en musikalisk resa genom årstiderna och mänskliga känslor.

Premiären blir i Vara Konserthus den 1 mars; därefter blir det konserter i Emmaboda (2 mars, Folkets hus) och i Göteborg (3 mars, Stora Teatern).

Olika solister i varje sats

Det specialskrivna verket Seasons är ett instrumentalt stycke där en solist ur bandet är i fokus i varje del. Delarna i verket kommer att reflektera olika säsonger, både i människans inre liv och i naturen.

Samarbetet med Bohuslän Big Band blir ännu en milstolpe i hennes karriär, där Söderqvist får möjlighet att föra samman sitt kreativa uttryck med ett av Sveriges främsta storband. Seasons är ett verk som inte bara utforskar jazzens olika uttryck utan också reflekterar över de olika årstiderna, både i naturen och i människans inre värld.

Mängder av beställningsverk

Under de senaste 15 åren har Söderqvist skapat en imponerande samling av beställningsverk och arrangemang för olika ensembler, från storband till symfoniorkestrar. 2022 skrev hon bland annat And the mother sings…, en dubbelkonsert för trumpet (Joakim Agnas) och trombon (Karl Frisendahl) som uruppfördes med Kungl Filharmonikerna.

2023 uruppförde vokalensemblen VoNo hennes verk Crossroads (finns även med på nyutgivna albumet I Am Like Many, Footprint Records).


Förutom som musiker (trumpet och flygelhorn) är Ann-Sofi Söderqvist också verksam som kompositör och arrangör och har tidigare varit lärare vid Kungliga Musikhögskolan. 2011 bildade hon Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra (ASJO) som sedan dess spelat på flertalet av Sveriges jazzscener. Med ASJO har hon spelat in tre skivor som lovordats och nominerats till Grammis. Hon har varit konstnärlig ledare för Jazzverk, en internationell kompositionstävling för storbandsmusik och 2012 tilldelades hon Medaljen för tonkonstens främjande av Kungl Musikaliska Akademien.

Bilden överst: Bohuslän Big Band. Martin Frick, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.