I år har Skånes Ungdomssymfoniorkeser (SKUSO) 92 medlemmar i orkestern och 38 medlemmar i SKUSO-kören. De har rekryterats från 23 olika kulturskolor i Skåne.

Hela sportlovet ägnar de åt repetitioner tillsammans med musiker ur Malmö SymfoniOrkester och lärare från Skånes kulturkskolor – allt inför en stor konsert i Malmö Live Konserthus fredagen den 23 februari. Musiktemat för denna konsert är fred och kärlek.

En kick

Denna regionala symfopniorkester blir en unik chans för unga musikstuderande att ingå i ett större orkester- och körsammanhang. Bara det att få uppleva hur ens instrument eller röst kan samspela och låta tillsammans med andra musiker i en stor konsertsal är en stor kick.

– Erfarenheten av att sitta i en full symfoniorkester är en fantastisk chans för våra elever och inget vi kan ge dem till vardags, säger Maria Blomqvist som är cellolärare på Höörs kulturskola. Att få mötas och spela tillsammans med yrkesmusiker ger både pepp och blir till musikaliska förebilder för ungdomarna.

Fred och kärlek

Årets konserttema är fred och kärlek, vilket repertoaren speglar genom bland annat Georg Riedels och Barbro Lindgrens Vi är blommor (från 1991) och Fredsduvan av Maria Sandell (från 2022).

Symfoniorkestern dirigeras av Sofia Winiarski och orkesterrepertoaren består av välkända klassiska stycken samt musikal- och filmmusik.


SKUSO drivs i ett samarbete mellan Regionala Kulturskolan Skåne, Malmö SymfoniOrkester och Malmö Live Konserthus


Bilden överst: Håkan Röjder, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.