Alltid generösa mecenat-institutionen Anders Walls Giresta-stipendium har gett 125,000 kronor till sopranen Clarice Granado (f. 1997). I stipendiet ingår också en solokonsert i Giresta kyrka.

Sången och dansen kom tidigt in i livet för Clarice Granado. I släkten på mammas sida finns musiker, koreografer och dansare som flydde till Sverige från diktaturens Chile på 1970-talet. Under uppväxten spelade Clarice piano, sjöng i kör, dansade och var dessutom konstsimmare på elitnivå. Hon gick i Adolf Fredriks musikklasser och på Lilla Akademiens musikgymnasium.

Till sommaren 2024 tar hon sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Opera och musikal

Clarice berättar om ett barndomsminne som gav en föraning om hennes framtida vägval.
– När jag gick på Adolf Fredrik fick jag vara med i barnkören i Kungliga Operans uppsättning av Spader dam (musik: Pjotr Tjajkovskij, iMusikens anm). Det var som att vara på en stor lekplats, ett palats med fantastiska klänningar, smink och frisyrer. Jag kände att jag alltid ville leva i den här underbara fantasivärlden.

Några år senare var målet att bli musikalartist. Efter ett sommarläger på The American Musical and Dramatic Academy i New York gick hon en tvåårig collegeutbildning på skolan och medverkade i olika musikalproduktioner, bl.a. West Side Story.
– Jag tog lektioner i klassisk sång för teknikens skull och med min lärare Kristine Kalina kom jag att utveckla rösten alltmer mot opera, berättar Clarice.

Tillbaka i Sverige sökte hon in på SKH Opera. Hon kom in på första försöket. Samma år, 2021, gjorde hon operadebut som Gelinda i Vadstena-Akademiens uppsättning av barockoperan Il Colore fa la Regina av Carlo Francesco Pollarolo.


Foto: Paola Granado NémethLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.