Det har sedan i maj 2023 varit oklart hur det skulle gå med utbildningen vid Vadstena Sång- och Pianoakademi sedan Folkuniversitetet i Öst meddelade att man pausar verksamheten. Anledning: pressad ekonomi. iMusiken skrev om detta här

Nu har oklarheten skingrats. Sedan den 2 februari 2024 går Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm in som ny huvudman. Nästa utbildningsomgång startar i augusti 2024. Sista dagen för att söka till höstens utbildningar är 15 april.

Utbildningen kvar i Vadstena

Verksamheten vid Vadstena Sång och Pianoakademi (tidigare Vadstena Folkhögskolas musiklinje från 1989) har sedan 2017 haft Folkuniversitet i Öst som huvudman.

Verksamheten kommer även i fortsättningen att bedrivas i Vadstena, då utbildningen är intimt förknippad med staden och det finns ett stort värde i att kunna bedriva professionell musikutbildning även utanför storstäderna.

Nya huvudmannen säger att utbildningens viktiga samarbete med Vadstena-Akademien kommer att förvaltas och utvecklas vidare. Nytt för utbildningen är att de studerande i Vadstena kommer att vara en del av Lilla Akademiens stora internationella verksamhet och möta gästande lärare och musiker i masterclasses och nyskapande konserter i Drottning Silvias konsertsal (i Lilla Akademiens lokaler i Stockholm).

Romansinterpretation tillkommer

Lilla Akademien är idag en väletablerad musikskola, grundad 1998 av violinisten och musikpedagogen Nina Balabina. Här bedrivs musikutbildning från förskola till eftergymnasial konst- och kulturutbildning.

Med det nya huvudmannaskapet för Vadstena Sång och Pianoakademi utökas nu Lilla Akademiens utbildningsverksamhet med en nischad specialutbildning med fokus på romansinterpretation. Det är en utbildning som har stor betydelse för unga pianister och sångare.

Musik från Rödtornet

– Vi är tacksamma för det goda samarbetet med Lilla Akademien och Folkuniversitet och den gemensamma ambitionen att hitta en hållbar väg framåt för Vadstena Sång och Pianoakademi. Nu kommer vi åter kunna höra sång och musik från Rödtornet i Vadstena, säger Elisabeth Nilsson, ordförande för Vadstena-Akademien.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.