Det blir i december nordisk premiär av en salongsopera från mitten av 1800-talet, komponerad av en fransk, kvinnlig tonsättare – Pauline Viardot. Den Andra Operan presenterar nu den nordiska premiären av Pauline Viardots salongsopera från 1867 – Den siste trollkarlen, med libretto av den ryske författaren Ivan Turgenev. En feministisk ekofabel, har den kallats.

Och notera: den är från 1867. Året då missväxten och svälten bland annat drabbade Sverige, så långt från Paris salonger man kan tänka sig. Den nordiska premiären sker på Hallwylska museet, Stockholm, den 9 och 10 december 2023.

Pauline Viardot-García, född 1821 i Paris, död i Paris 1910, var en fransk mezzosopran, pianist och kompositör. Hon var även ledamot av Kungl Musikaliska Akademien från 1870.

Hon har också komponerat operetterna Le dernier sorcierL’ogre och Trop de femmes, stycken för piano och violin, flera pikanta och mycket sjungna originalvisor samt sångarrangemang av ungerska danser och Chopins mazurkor.

Medverkande

Tessan-Maria Lehmussaari, Lovisa Huledal, Hanna Fritzson och Erik Rosenius
Musikalisk ledare och pianist: Martin Hellström. Regi: Mårten Forslund. Visuellt koncept: Bente Rolandsdotter
Ciceron: Hedvig Ljungar


DEN ANDRA OPERAN (DAO) grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Det är ett operainitiaitiv som går mot strömmen. Man spelar enbart operaverk tonsatta av kvinnor och med tyngdpunkten på kvinnliga konstnärliga team. DAO arbetar medvetet för att lyfta upp kvinnliga upphovspersoner ur historien, med fokus just på kvinnliga operatonsättare mellan åren 1600 och 1900

Tidigare uppsättningar har bland annat varit Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker, Amasonernas drottning av Maria Antonia Walpurgis och Argenore av Vilhelmina av Bayreuth.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.