Var inte rädd för mörkret, ett ofta framfört körstycke av Karin Rehnqvist, har nu blivit ett soloviolinstycke. Det är violinisten Cecilia Zilliacus som är den första att framföra den här versionen. Det sker i Giresta kyrka, mellan Enköping och Uppsala, den 9 december 2023.

Violinisten ska alltså få sitt instrument att sjunga. 
– En sång för soloviolin. Med lite fiffighet klingar det flerstämmigt, kommenterar tonsättaren.

Körkompositionen Var inte rädd för mörkret från Sånger ur jorden där även Natt över jorden ingår, med texter från 1920 av Erik Blomberg, skrevs ursprungligen till Barnkörstämman i Skinnskatteberg 1992. Diskantkörssättningen kompletterades med en version för blandad kör 2008.

O, helga natt

Även ett arrangemang signerat Mats Larsson Gothe av ännu mer välkända O, helga natt, komponerad av Adolphe Adam 1847, har gjorts till ett solostycke för violin för Cecilia Zilliacus.

Det blir också musik av Jean SibeliusJulvisa – samt ett arrangemang för violin och ackordeon av Vinter-satsen ur De fyra årstiderna av Antonio Vivaldi. Här har Zilliacus med sig ackordeonisten Janne Ryttyä.


Foto: Tina Axelsson + iMusiken

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.